Какви са българските условия към Скопие?

Северна Македония няма да влезе в ЕС, ако продължава "да ни разиграва" за историята

Паметник на Гоце Делчев в Скопие

България ще подкрепи започването на преговори за членство в Европейския съюз със Северна Македония и Албания, но няма да позволи Скопие да ги завърши, ако не изпълни конкретни условия, свързани с изчистването на спорните моменти от общата ни история. Това е официалната българска позиция преди срещата на върха на ЕС в средата на месеца, на която се очаква двете балкански страни да получат дата за начало на преговорите за присъединяване.

"България ще се съгласи за фактическото присъединяване на Северна Македония, само когато са изпълнили всички условия", каза вицепремиерката и външна министърка Екатерина Захариева след правителственото заседание в сряда.

Вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов от своя страна посочи, че "Скоростта на преговорите зависи от това дали ще бъдат честни или ще продължат да ни разиграват, както през последните две години".

При необходимост България ще може да реагира при отварянето и затварянето на всички 35 преговорни глави.

От думите на Захариева стана ясно, че правителството не приема критики, че е закъсняло с формирането на официалната си позиция, която ще мине и през парламента.

"Разписани са сега условията, защото сега е моментът да бъдат разписани", каза Захариева.

Освен това тя посочи, че разделянето на Албания и Северна Македонияпо пътя им към ЕС би било грешка, която може да доведе и до нестабилност в региона.

По същото време президентът Румен Радев съобщи, че е поканил македонския си колега Стево Пендаровски да посети страната, въпреки че общата комисия по исторически и образователни въпроси още не е напреднала с работата си.

"Идеологията и манипулацията на тоталитаризма нямат място в обединена Европа", каза Румен Радев.

Във връзка с коментарите на Пендаровски, че българската позиция е "вътрешнополитически въпрос", Радев коментира, че "не е работа на политиците на Република Северна Македония да коментират вътрешнополитическия живот в България, така както аз не коментирам и не се занимавам с вътрешнополитическите въпроси на Република Северна Македония".

Скопие ще трябва да осъди репресиите на тоталитарния режим

Основното българско искане е общата комисия, която трябва да изчисти спорните исторически въпроси, да завърши работата си по-бързо и то като отрази фактите, а не търси компромис между тях и македонската пропаганда. 

Северна Македония ще трябва бързо да коригира и учебниците по история и география и то в кратък срок.

Освен това Скопие трябва да се откаже от всякакви претенции за малцинства у нас и езика на омразата към България.

Трябва да бъдат премахнати и надписите върху паметници, паметни плочи и сгради, насаждащи открита омраза към България.

България настоява Северна Македония да осъди и югославския комунистически режим и да реабилитира репресираните заради българското си самосъзнание и връзки хора.

"България няма да спре сега Македония за започване на преговори, но преди реалното започване на преговорите има няколко етапа: първа, втора междуправителствена конференция. Затова много ясно в българската позиция е записано, че преди насрочването на първата междуправителствена конференция Македония трябва да изпълни следните условия и това ще зависи дали такава междуправителствена конференция ще бъде насрочена и кога, преди втората междуправителствена конференция има друг пакет от условия, който те трябва да спазят и изпълнят“, каза Каракачанов.

Той настояваше за още по-твърда позиция и дори за вето, но искането му не беше прието от по-голямата управляваща партия.

Преди две години България подписа Договора за добросъседство със Северна Македония, но оттогава няма съществен напредък в изчистването на спорните въпроси от общата история.

В договора не са предвидени конкретни срокове за изчистването на историята и работещи контролни механизми и затова правителството ще използва преговорния процес, за да постигне ревизия на пропагандните тези. 

Румен Радев: Нашата позиция е в интерес на Скопие

"Хората от България и от Република Северна Македония споделят общ културен код, история и език повече от 1300 години. Точно затова политиците и от двете страни имат общата отговорност да търсят подходи, които ни сближават, а не поводи, които да ни разделят", коментира президентът Румен Радев.

Според него нашата позиция е най-вече в интерес на Република Северна Македония, защото внася ясни европейски критерии и устойчивост в процеса на европейското приобщаване на Република Северна Македония.

"Има ясно изразена българска позиция, затова и настоявах такава позиция да се формулира, да се внесе в Съвета на ЕС, така че тя да бъде предварително ясно условие за нашата подкрепа за всяка една преговорна глава оттук нататък", заяви президентът Румен Радев.

По думите му това ще даде устойчивост на самия процес на приобщаване и ще защити нашия национален интерес.

"Очаквам българското правителство да отстоява последователно тази позиция, посочи държавният глава.

Споделяне

Още по темата

Още от България