Какви са притесненията на МВнР за изборите в чужбина

Сн. БГНЕС

Общи 760 секции в 68 държави ще бъдат разкрити за изборите 2 в 1 на 14 ноември, съобщи председателят на работната група "Избори" в Министерството на външните работи Иван Кондов, постоянен секретар на МВнР, на брифинг.

В около 200 секции ще се гласува с машини, прогнозата е, че може би ще се се гласува с 360 машини, посочи Кондов.

Като най-голямото предизвикателство във връзка с организацията на предстоящия вот в чужбина Кондов посочи провеждането на евентуален втори тур, ако има такъв. При увеличаването на изборните секции, ще трябва за много кратък период от време да бъдат изпратени отново в същите секции бюлетини.

МВнР се притеснява, че ЦИК обмисля варианта вместо нов софтуер във вече изпратените машини, да се изпратят нови машини оттук.

Иван Кондов отбеляза, че ако не получат бюлетините и машините до 16 ноември сутринта, не са сигурни, че ще могат да доставят навсякъде бюлетини и машини за гласуване на втори тур.

Предвид промените в Изборния кодекс и предвид факта, че вече имаме огромен брой секции в чужбина, нашето желание и виждане е, че може би е време да се помисли за преминаване към дистанционно гласуване по пощата, което да облекчи процеса, посочи Иван Кондов, цитиран от БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2 в 1