Какви заплати вземат европейските ръководители?

Какви заплати вземат европейските ръководители?

Първото решение на новото френско правителство на президента социалист Франсоа Оланд бе да намали възнагражденията на държавния глава и министрите с 30 процента. По този повод Франс прес представи в петък кратка справка колко получават някои европейски ръководители.

Брутното възнаграждение на френския президент бе намалено на малко над 14 910 евро на месец, толкова, колкото ще получава и премиерът Жан-Марк Еро. Брутната заплата на министрите бе орязана от 14 200 евро на 9940 евро месечно.

Няколко седмици след като бе избран за президент през 2007 г., предшественикът на Оланд - консерваторът Никола Саркози - повиши своето възнаграждение 170 процента до 21 300 хиляди евро брутно (преди плащането на данъците и социалните осигуровки), за да го изравни с това на премиера.

Това увеличение стана предмет на ожесточена полемика и по време на кампанията преди тазгодишните президентски избори Франсоа Оланд обеща да намали заплатата на държавния глава.

Германският канцлер Ангела Меркел и министрите от нейното коалиционно правителство на консерватори и либерали решиха в четвъртък вчера да повишат своите възнаграждения с 3.3 процента при равнище на инфлацията от 2.2 процента. Такава мярка е приета в Германия за първи път от 12 години.

Месечното възнаграждение на консерватора Меркел ще бъде увеличено с 930 евро на 17 016 евро. Това на министрите ще нарасне със 750 евро до 13 795 евро.

На 13 май 2010 г. британският премиер Дейвид Камерън, чиито консерватори управляват в коалиция с либералните демократи, обяви на първото заседание на своето правителство, че
възнагражденията на всички министри ще бъдат понижени с 5 процента. Годишната заплата на Камерън възлиза на 142 500 лири стерлинги (178 хиляди евро), което прави около 14 830 евро месечно.

В Италия премиерът технократ Марио Монти се отказа изобщо от заплата като министър-председател и министър на икономиката и финансите. Той заяви, че това е негов дълг, предвид жертвите, изисквани от италианците в период на икономическа криза. Монти обаче запази своето възнаграждение като сенатор, което възлиза на 10 385 евро брутно на месец.

Заплатите на всички членове на испанското правителство бяха намалени през 2010 г. с 15 процента от управляващите по онова време социалисти. Премиерът на новия консервативен кабинет, който встъпи в длъжност миналата година - Мариано Рахой - ще
получи тази година 78 315 евро (средно малко над 6 хиляди евро на месец).

По БТА

Споделяне

Още от Европа