Какво чу Борисов от Обама, какво чуват другите световни лидери

Какво чу Борисов от Обама, какво чуват другите световни лидери

Още преди да се състои, срещата Обама – Борисов бе широко коментирана в българските медии и натоварена с прекомерни очаквания. Вече състояла се, срещата бе определена от ТВ7 като "историческа", а самият Борисов направи пред придружаващите го репортери следното тълкувание: "Колкото и да им е неприятно на някои, президентът Обама няма нито една забележка към България. Напротив, по всяка една от темите той смята, че сме се справили много добре".

"Не очаквах да чуя толкова добри неща за България. Съжалявам, че не присъствахте на цялата среща”, обърна се премиерът към медиите.

Традиционно преди самата среща имаше официални изявления на американския президент и неговия гост

“Още в самото начало искам да подчертая, че България е сред нашите най-важни съюзници в НАТО”, каза Обама и определи българския премиер като един “много ефективен лидер на световната сцена”. Президентът благодари на Борисов за това, че България е сред силните съюзници в НАТО, както и за подкрепата на страната ни в Афганистан, за сътрудничеството в криминални разследвания, борбата с тероризма и правоналагането.

Борисов предпочита сам да интерпретира политическата реторика на събеседника си, за да не стане случайно някоя "грешка" и медиите и публиката в България да не схванат пълнотата на похвалите и полученото признание.

Както е известно, Обама постоянно се среща с различни световни лидери и всички те са сред "най-силните съюзници". Както се установява, американският президент не пести суперлативите си за тях и страните им. Дания, Норвегия, Холандия, Ирландия и пр. са малки, но силата им на световната сцена е голяма, а те, както и Филипините, Австралия, Полша, Великобритания, Германия, Корея, Израел, Франция, Италия, Япония са сред "най-близките и най-силните" съюзници на Америка.

Отрезвяващ подход към "историческата" среща Борисов – Обама предложи анализаторът Алекс Алексиев, председател на Центъра за изследване на Балканите и Черноморския регион.

По време на посещението на министър-председателя Бойко Борисов в САЩ прозвучаха "дежурни" послания – нещо нормално, когато се приема лидер на страна съюзник, но на тях не трябва да им се придава такава важност, както се прави в "държавица" като България, коментира Алекс Алексиев във вторник, часове след като Борисов бе приет в Овалния кабинет на Белия дом.

"Чувам, че има положителни коментари от страна на Обама. Но ако погледнете нормалното посещение на един нормален лидер на държава, която е съюзник на САЩ, те са едни и същи, бих казал дежурни", заяви Алексиев, който бе помолен да коментира посещението по време на пресконференция на друга тема.

"Вярно е, че за нас като малка държавица смятаме, че е много важно нещо. Но лично аз не смятам, че това е нещо от катастрофална важност. По-скоро бих казал, че това е едно дежурно посещение, от което могат да се очакват дежурни изявления от страна на американците", коментира още Алексиев.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят