Какво да чакаме от новия парламент? Ключовият играч мълчи

Не е ясно ще се случат ли плановете за промени в изборните правила, ревизия на досегашната власт и пр.

Какво да чакаме от новия парламент? Ключовият играч мълчи

Повече от седмица след изборите, обществото е в неведение какво да очаква занапред, най-вече поради мълчанието на втората политическа сила "Има такъв народ". Именно партията на Слави Трифонов е с ключова роля в новия парламент, след като първата политическа сила ГЕРБ се очертава да остане без каквато и да е парламентарна подкрепа за формиране на правителство.

Всеки момент се очаква президентът да обяви датата, на която да свика 45-ото Народно събрание. Най-вероятно това ще се случи още тази седмица. Предположенията са, че "Има такъв народ" (ИТН) ще върне мандата за съставяне на правителство, тъй като още преди изборите обяви, че би правила такова само с "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън". Трите формации обаче нямат необходимото мнозинство. Сценаристът от "Шоуто на Слави" Тошко Йорданов, който е и партиен заместник на лидера Трифонов, вече отхвърли предложението на БСП да подкрепи кабинет на ИТН.

Преди да се стигне обаче до процедурата с мандатите, новоизбраният парламент трябва да избере свой председател, ръководство, комисии. Освен това мнозина очакват някакви спешни законодателни инициативи, включително промени в изборния закон, така че ако се стигне до предсрочни избори, те да са по нови правила.

Към момента от партията на Трифонов няма никакъв знак дали планират нещо и какво.

Обяснението е, че Трифонов се е изолирал с коронавирус. Заместниците му обаче също мълчат, както и новоизбраните депутати от партията, сякаш това е най-висшата политическа ценност.

Все пак неофициални совалки текат. За това се разбира само от коментари на политици от други партии. Например Николай Хаджигенов от "Изправи се!Мутри вън" (ИСМВ) каза миналата седмица пред БНР: "Звъннах, изпратих съобщение и с г-н Бабикян бяхме в офиса на "Има такъв народ". Защото ние нямаме време".

"Досега всеки е направил някакви телефонни и лични разговори, но никой не нарича това предварителни разговори", обобщи миналата седмица ситуацията Татяна Дончева, също от ИСМВ.

Мая Манолова пък обяви, че ИТН са подкрепили идеята ѝ за Комисия за ревизия на управлението на Бойко Борисов. Малко преди това тя настояваше преговорите между партиите в парламента да се провеждат публично и прозрачно пред хората.

Официално от партията на Трифонов продължават да отказват коментар за намеренията си по каквато и да е тема.

Всички са готови със законопроекти, но има ли време за тях

Повечето формации в парламента вече обявиха, че са готови със законодателни дейности.

От ДБ заявиха, че очакват новият парламент да направи реформи в МВР и службите, в "репресивния режим" през КПКОНПИ и спецсъда и обществените медии, като всичко това трябва да стане през законови промени.

Съпредседателят на обединението Христо Иванов прогнозира, че скоро ще има нови парламентарни избори, но междувременно парламентът може да подготви "възможността за едни наистина свободни избори". Той подчерта, че обединението е готово с промени в Изборния кодекс.

Повечето партии вероятно ще предложат такива промени. Очаква се те да са свързани с гласуването на карантинираните, въвеждане на видеонаблюдение, опростяване на протоколите и т.н.

ИСМВ ще предложат МИР Чужбина, електронно гласуване, както и някаква форма на активна регистрация за избори, научи Mediapool.

Възможно е ДБ да внесе предложението си за гласуване по пощата, което бе игнорирано от предходния парламент. 

От предизборните изяви на партията на Трифонов се разбра, че най-важните ѝ идеи са тези от референдума през 2016 г - депутатите да се избират мажоритарно в два тура и партийните субсидии да бъдат орязани до 1 лев на глас. Подобни идеи обаче трудно биха били подкрепени от ДБ и ИСМВ. Стои въпросът дали ИТН ще внесе тези законодателни предложения още в първите дни, което би било индикация дали партията ще търси диалог или конфронтация с евентуалните си партньори.

Мая Манолова настоява НС да финализира дейностите по изработването на Националния план за възстановяване от пандемията, за да се спази срокът за изпращането му в ЕК, който е до 30 април. ИСМВ обяви също така готовност да внесе предложение за комисия по ревизия на управлението на Бойко Борисов. От ИСМВ ще предложат и спиране на конкурсите за назначения с публичните предприятия, както и финансови помощи за малките предприятия, засегнати от коронавируса.

Дори да не се стигнело до правителство, било възможно животът на 45-ото Народно събрание да бъде увеличен малко, за да бъдат приети няколко основни законопроекта. "Не е ясно обаче дали ще можем да се обединим около конкретни точки", коментира депутат пред Mediapool.

Вероятно промените в правилника на парламента ще бъдат по-скоро козметични, но е възможно да се върне т.нар. "блиц контрол" и отново всеки месеца премиерът и заместниците му да се явяват в парламента, за да отговарят на актуални въпроси на депутати. Такава практика имаше и преди, но беше прекратена при последното правителство на Борисов.

Първото заседание – без Трифонов

Най-вероятно първото заседание на 45-ото Народно събрание ще бъде насрочено от президента за 15 април. Това означава, че от него ще отсъства Слави Трифонов, който в изборната нощ обяви, че е със симптоми на коронавирус, а почти седмица по-късно бе обявено, че е с положителен тест. Това означава, че той ще е под карантина до 24 април и няма как да присъства на откриването на парламента.

След като Конституционният съд реши, че в условията на коронавирус депутатите могат да участват в заседания и онлайн, Трифонов може да се закълне и чрез видеовръзка.

А председател на парламента?

Със сигурност 45-ото Народно събрание ще бъде открито от най-възрастния депутат. В случая това е синдикалистката Мика Зайкова от ИТН. Тя ще изпълнява тази функция, докато депутатите не изберат свой председател.

ГЕРБ вече обявиха, че като първа политическа сила ще излъчат свой кандидат за поста, но не посочиха име. Изгледите обаче са останалите политически сили да отхвърлят кандидатурата, тъй като това обратното би означавало да се гласува доверие на ГЕРБ като водеща политическа сила.

Така идва ред на "Има такъв народ". Предположенията са, че партията ще предложи за поста Ива Митева, която досега оглавяваше дирекция "Законодателна дейност и право на ЕС" в парламента.

Митева, за разлика от повечето депутати на Трифонов, е позната на медиите, защото в продължение на години работеше към правната комисия.

Тя е участвала в законодателните промени, които предизвикаха големи притеснения преди изборите. Става дума сложните протоколи, които затрудниха секционните комисии заради наличието на толкова много машини и изискването данните от устройствата и от хартиените бюлетини да се въвеждат "поотделно", а после да се събират. Една от причините за това затруднение е предложение именно на Митева, като целта е била ясно да се вижда колко гласа са подадени с машина и колко с хартиена бюлетина.

В протоколите от президентските избори през 2016 г. данните от машините и от бюлетините са се записвали отделно, а след това се събирали.

В крайна сметка идеята ѝ е припозната от депутат, а после е приета единствено с гласовете на ГЕРБ (76 гласа "за") и "Обединени патриоти" (12 гласа "за"). Всичко това става без да се отчете, че на президентски избори е имало едва 21 кандидат-президентски двойки, а кандидатите за народни представители само в листата на една партия в един избирателен район може да надвишават това число. Машините пък не са били над 9000, а едва 500.

Митева беше основно действащо лице и в споровете около това дали квадратчето "Не подкрепям никого" да е действителен или недействителен глас.

Споделяне

Още по темата

Още от България