Какво договори Великобритания в Брюксел?

Какво договори Великобритания в Брюксел?

Споразумението между Великобритания и останалите страни от ЕС, постигнато снощи след двудневни преговори в Брюксел, предоставя на Обединеното кралство право да въведе някои ограничения върху социалните помощи на мигрантите от другите страни членки.

То включва и промяна в съюзния договор, така че да оставя Великобритания извън тенденцията за все по-тясна интеграция с останалите от съюза, обобщава ББС.
Основните точки от споразумението:

- задействане на "аварийна спирачка" за социалните помощи за мигранти за срок от четири години, когато са налице "изключителни" равнища на миграция; Обединеното кралство ще може да използва "спирачката" за срок от седем години;

- детските надбавки, изплащани на мигрантите, чиито деца живеят в чужбина, вече ще се изплащат в обем, отговарящ на разходите за живот в родните им страни; тази мярка ще се прилага незабавно за всички новопристигнали, а от 2020 г. - за всичките 34 000 настоящи претенденти за надбавки;

- въвеждане на промени в договорите за ЕС, които изрично да посочват, че изискването за стремеж към по-тесен от всякога съюз "не се отнася за Обединеното кралство"; това означава, че Великобритания "не може да бъде принуждавана към политическа интеграция";

- възможност за Обединеното кралство да задейства "спешна предпазна мярка" в защита на лондонското Сити, за да не бъдат британски фирми принудени да се прехвърлят в Европа и да се гарантира на британските предприятия, че няма да бъдат "дискриминирани" поради това, че са извън еврозоната.

ББС отбелязва, че премиерът Дейвид Камерън е трябвало да направи някои отстъпки, за да се споразумее с останалите 27 страни от ЕС.

Първоначално той искаше да договори пълна забрана на практиката мигранти да изпращат детските надбавки в чужбина, но бе принуден да направи компромис с позицията на някои източноевропейски страни, които настояваха пребиваващите мигранти да продължат да получават детските надбавки в пълния им обем.

По въпроса за това колко дълго Обединеното кралство ще може да прилага четиригодишното ограничение върху социалните помощи за новопристигнали мигранти, Камерън трябваше да се откаже от идеята си това да трае 13 години и се съгласи на седем.

По БТА
 

Споделяне

Още по темата

Още от Европа