Какво докладва "ешелонът под министрите" за необезпечените договори

Министерският съвет публикува в четвъртък стенограмата от проведения ден по-рано разговор на премиера Бойко Борисов с повечето министри и шефове на различни дирекции във ведомствата, сключвали при предишното правителство необезпечени финансово анекси към договори за 2.15 млрд. лв.

След срещата си с тях Борисов заяви, че тези договори са подписвани под натиска на министри и висши чиновници от предишната управа и стенограмата от този разговор ще бъде пратена в прокуратурата. Практиката била да се подпише 1/10 от стойността на договора и така да се заложи плащането на цялата сума по проекти, които трябва да покрива сегашният кабинет, обяви преди ден премиерът.

В публикуваната дешифровка обаче се споменават поименно само бившият министър на финансите Пламен Орешарски и заместникът му Димитър Ивановски, който бе национален координатор на еврофондовете. Те в нарушение на Закона за обществените поръчки поискали пряко подписване на контракти за 12 млн. лв.

Борисов обяснява целта на срещата с екипите на министерствата и на стенографирането с думите: “Първо, това са т.нар. ешелони под министъра. Това са и моторчетата на работата. Аз искам да знам има ли такива, които са подвеждали, има ли такива, които са се застъпвали това да става или да не става и в същото време да съм сигурен, че те повече няма да ги подвеждат. И това да не се случва повече.“

Откриване на летище до изборите и "Еърбъс"-и – без налични пари

От препитването на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) става ясно, че сключвайки договорите за двата правителствени "Еърбъс"-а втора ръка, кабинетът “Станишев“ е нямал пари нито за лизинговите вноски, нито за застраховките на машините. Затова и продължавало осчетоводяването на плащанията като оперативен лизинг, независимо че е договорен финансов лизинг.

Бившият транспортен министър Петър Мутафчиев пък наредил да се открие летище “Пловдив“ до изборите, независимо че липсвали 2.5 млн. лв. за разплащане с изпълнителя.

Мутафчиев казал, че парите после ще се търсят от някъде, докладва сегашният финансов директор на МТИТС Катя Атанасова. Като чува това, Борисов я инструктира: “Сега искам да му се обадите и да му кажете: Господин министър, премиерът ни пита понеже Вие сте знаели откъде, да ни кажете откъде да ги търсим, защото ние не може да ги намерим. Понеже той помоли, да му кажете откъде да ги търси. Къде сте ги скрили, за да ги намерим? Девет месеца ги търсим, уморих се да ги търсим.“

Подменяни страници от договори

От разговора става ясно също, че са подменяни вътрешни страници от договори на транспортното ведомство.

С екоминистъра Нона Караджова и новия шеф на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда Сийка Арнаудова са коментирани недостигащите 66 млн. лв. по подписани от предишното правителство договори, в чието одобряване е участвал представителят на финансовото министерство Божидар Петков, който продължава да е на поста си. Симеон Дянков от своя страна се учудва от информацията, но темата на разговора се измества.

Военният министър Аню Ангелов рапортува за необезпечени договори за 600 млн. лв., но понеже експертите му не могат да дадат на Борисов разбивки, когато се интересува специално за хеликоптерите “Кугър“, премиерът ги праща “да си опреснят паметта“ и после да му напишат нещата.

Градушките стреляли по не знам какво“

В Министерството на земеделието е подписана поливка за 6 млн. лв., без да ги има парите и сега Агенция “Хидромелиорации“ искала да съди ведомството, а “градушките стреляли по не знам какво“, обяснява агроминистърът Мирослав Найденов.

По докладвани от министъра на културата Вежди Рашидов три договора с необезпечено финансиране Борисов се задоволява с информацията, че единият е спрян и даден на прокурор.

От Министерството на здравеопазването съобщават, че Фондът за лечение на деца в чужбина е надвишил бюджета си с 1.5 млн. лв., но Борисов обещава, че "още утре тези пари ще бъдат преведени."

За фонда “ин витро“ казва, че ако трябва, там ще се коригират нещата, "но колкото пари трябват, толкова ще дадем, защото това е живот.“

На репликата на експерт, че “журналистите натежняват обстановката“, премиерът отвръща, че “последното, което е в случая, е да ни интересуват журналистите. Те отразяват това, което е реалност.“

“Искам под министрите – шефовете на тези дирекции, да знам че има сериозни професионалисти, които си гледат работата и няма да подведат следващия министър“, обявява Борисов.

С министъра на образованието Сергей Игнатов, освен експертите от ведомството, на срещата присъстват и голяма част от ректорите на висши учебни заведения, които повдигат въпроса за недовършени проекти. Борисов ги праща да дискутират въпросите в Дянков, но признава, че пари няма.

“За съжаление платихме 200 милиона за тези цигари, които са изгорили. Понеже не са удължили срока, изтекли са им бандеролите. В смисъл, като сме изгорили цигари, сега "Митниците", понеже са към тях, върнаха 200 милиона и приходите не са тези, които очакваме. Ако през април-май нещо добро се види – ще почнем“, уверява премиерът ректорите.

Станишев шокиран от “разпитите“

“Всеки ден правителството захранва обществото с някакви поредни проверки, процеси и какви ли не действия. Вчера между другото бях шокиран от това, че министър-председателят вика чиновници, хора от администрацията да доносничат и да докладват срещу свои началници, очевидно под натиск“, заяви бившият премиер Сергей Станишев.

"Нали си представяте: седи министър-председателят и казва: ти, тука, я разкажи веднага - твоят министър какво ти направи, за да направиш нещо нередно? Имаш една минута за отговор. Това се сваля на стенограми и се изпраща на прокуратурата”, каза Станишев.

По думите му министър-председателят изпълнява ролята на прокурор. "Ние живеем в държава, в която правителството се изживява като правителство, съд, прокуратура, Конституционен съд”, възмути се той.

Споделяне

Още по темата

Още от България