Какво е общото между стрелбата в Керч и взрива в Архангелск?

Какво е общото между стрелбата в Керч и взрива в Архангелск?

Руският електронен в. "Взгляд" намира "голям брой общи черти" между вчерашния "терористичен атентат в Архангелск", където тинейджър се взриви в местния клон на ФСС (Федералната служба за сигурност), и масовото убийство в град Керч на Кримския полуостров, където друг ученик уби по-рано този месец 20 души с пушка и експлозиви.

Експлозията в Архангелск предизвика не по-малък отзвук в обществото от престъпления с повече жертви и заради обекта на атаката, и заради личността на извършителя, отбелязва онлайн изданието. По неофициални данни 17-годишният атентатор самоубиец предварително съобщил в интернет чат за подготвяния терористичен акт, но никой не му повярвал.

Загиналият обаче симпатизирал на левите анархисти, използвал в социалните мрежи името и снимката на руския нихилист от 19-и век Сергей Нечаев. Според руски медии проявявал и силен интерес към дейността на германската ляворадикална групировка Фракция "Червена армия", извършвала убийства и обири, отвличала самолети, взривявала държавни обекти.

Също като 18-годишния убиец от Керч Владислав Росляков 17-годишният анархист от Архангелск Михаил Злобицки прекарвал много време в интернет. Единият събирал данни за нападения в американските училища, другият - за радикали анархокомунисти от минали времена.

И двамата обаче били самотни, с проблеми в семействата и на практика без приятели. Затова руската държава трябва да реагира - но не само и не толкова със забрани, засягащи оръжията и интернет, изтъква изданието.

"Най-важното, а и най-трудното е да научим психолозите по училища и вузове да откриват подобни младежи, които не могат да си намерят място в света" и в крайна сметка вършат самоубийствени престъпления, пише "Взгляд". Униженията, училищният тормоз, бойкотите, насочени срещу "по-различни" съученици, може да бъдат смъртоносно опасни, предупреждава руският електронен вестник.

"Всички трябва да се учим да слушаме и да чуваме другите хора. Това е по-трудно, но по-действащо, по-ефективно и по-полезно от поредната вълна безсмислени забрани, които все едно няма да се изпълняват", заключава "Взгляд".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?