Какво е "Руска връзка"?

Ако сте объркани от новините за Русия и президентските избори от 2016-та, то тази статия е опит за разяснение на събитията.

Повечето от историите под "руския чадър" спадат към една от трите категории:

1. Руски кибератаки.
2. Връзки към руски официални лица и посредници.
3. Предполагаеми нанесени вреди.

В края на 2016 г. водещите разузнавателни служби на САЩ стигнаха до извода, че руското правителство е контролирало масирана кибератака, насочена към възпрепятстването на Хилъри Клинтън по пътя към президентския пост и осигуряване изборната победа за Доналд Тръмп

Тази широка кампания включва хакване на имейли на демократите, разпространение на фалшиви новини в руските задгранични медии, получаване на достъп до държавни и местни избирателни съвети и използване на социалните мрежи за разпространение на дезинформация.

 

Президентът Тръмп и неговите съветници са свързани с разкрития за неофицилани срещи, имейли и телефонни разговори между руски служители и хората, свързани с г-н Тръмп по време на кампанията и при поемането на президентския пост.

Някои от старшите съветници на г-н Тръмп отричат да знаят за контактите с Русия. Но нова информация показва, че доста от тях са били наясно с тези връзки, според съдебните документи и докладите от разследването.

Също така наскоро беше разкрито, че Доналд Тръмп-младши е разменил лични съобщения в Туитър с Уикилийкс - групата, която публикува изтеклите имейли от щаба на демократите, които са откраднати при руските кибератаки.

Ето някои от начините, по които президентът Тръмп може да се е намесил в продължаващите разследвания на службите и конгреса, според експерти:

• Г-н Тръмп призна, че е мислил за разследването на ФБР по повод намесата на Русия в изборите през 2016 г. и евентуална координация от страна на сътрудниците в кампанията, когато той уволнява директора на ФБР Джеймс Коми.

• Коми под клетва заяви, че господин Тръмп го е помолил да се откаже от разследването срещу Майкъл Флин, бившият съветник по националната сигурност. Президентът отрече да е оказвал натиск на бившия директор на ФБР.

• Президентът Тръмп е притискал висши членове на сената от Републиканската партия, включително и председателя на сенатската разузнавателна комисия, да прекратят разследването по темата.

• Г-н Тръмп може да е помогнал на най-големия си син да отговори на въпросите на "Ню Йорк Таймс“, относно срещата на Тръмп - младши през юни 2016 г. в "Тръмп Тауър" с руска адвокатка. Отговор, който може да е знаел, че е подвеждащ.

• Г-н Тръмп може да е знаел, че Майкъл Флин е излъгал ФБР, по времето, когато е накарал Джеймс Коми да види какво може да направи, за да отърве Майкъл Флин.

Споделяне

Още от Свят