Татяна Дончева за БСП:

Какво искате от баба си?

В социалистическата партия сблъсъкът бил въпрос на его

Какво искате от баба си?

Остри критики към двамата претенденти за лидерското място в БСП Сергей Станишев и Георги Първанов отправи в сряда лидерът на “Движение 21” и бивш депутат от БСП Татяна Дончева.

Според нея основният въпрос, който стои пред социалистите, е какво могат да постигнат като резултат на следващите парламентарни избори, а не междуличностни борби на “егото на двама души”.

"Преди десет години Първанов остави партията с възрастов състав 90% между 60 и 70-годишна възраст - това са хора активни, хора, на които можеш да дадеш ангажимент. Сега те са на възраст между 70 и 80 години. Тази възрастна партия не можеш да я вкараш в битка”, обясни пред бТВ Дончева.

Какво искате от баба си – тя може да гласува за вас и да ви обича”, допълни тя.

"Станишев има определени хора, които харесва. Те обикновено не стават за нищо. Първанов има периоди, в които умишлено тика хора, които не стават за нищо, защото смята, че ще ги ръководи, има и моменти, в които изведнъж му дотрябват хора, с които може да ходи на битка”, обясни Дончева.

Според нея и Първанов, и Станишев имат в момента електорален потенциал само в рамките на БСП. "Плюсовете на Станишев са в председателството на ПЕС, но то не може да бъде продадено въобще за вътрешнополитическа употреба. А Първанов е по-добър в организационната дейност. Но и това в момента няма да свърши много работа, защото БСП се нуждае от свежа кръв. Това е все едно свършил сезонът за "Левски" и ЦСКА и трескаво търсят селекция в зимния полусезон с нови играчи, защото от наличните няма какво...", обясни картинно Дончева.

Бившият депутат отново напомни зависимостите между Първанов и Станишев, които сега са в остра лидерска конкуренция.

От думите ѝ се разбра, че през 2009 г. всички водачи на листи са били привикани от президента Георги Първанов "да им се каже, че Станишев трябва да има шанс".

Не е нормално за 10 години от управлението на Станишев да минем от 2-годишен мандат на председател през 3-годишен мандат и през 4-годишен мандат. Ами, ако иска 34-годишен мандат, да вземат да му го дадат и да се успокоят, че ще стои колкото Тодор Живков", обясни Дончева какви промени в устава на партията са правени, за да се удължи престоят му на лидерския пост.

В личен план Дончева заяви, че не възнамерява да се връща в ръководството на БСП, въпреки че е запазила членството си в партията. Така тя отговори на реплика на Георги Първанов преди дни по неин адрес. Според доскорошния държавен глава Дончева трябвало да се върне в първите редици на БСП и той би я поканил в партийното ръководство.

"Връщане назад няма", отсече в сряда Дончева.

Тя не пропусна да спомене и лобисткия скандал “Хохегер” за вътрешна употреба, който, според нея, показвал, че в ЕС има даже повече корупция, отколкото в България. Австрийското разследване на случая показвало, че в ЕС има схеми за купуване на министри и други политици на високи позиции.

По думите на бившия депутат затова на България ѝ се налагало да плаща на европейски политици, за да получава добри оценки в докладите от Брюксел, например.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?