Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Какво каза Борисов чрез говорителката си на медиите

25 коментара
Какво каза Борисов чрез говорителката си на медиите

Българи в Лондон запитаха премиера дали като се погледне в огледалото вижда скандалния депутат от ДПС и неуспял шеф на ДАНС Делян Пеевски. Бойко Борисов не даде отговор. Срещата с българската общност в столицата на Великобритания се проведе на 3 февруари. Първоначално размяната на реплики не стана публично достояние. А от нея бяха извадени всевъзможни акценти. Целият запис бе качен ден по-късно в мрежата за видеосподеляне YouTube.

Вместо очаквания от обществото отговор на зададения в Лондон въпрос, премиерът чрез медийния си съветник запита собствениците на двете големи телевизии, излъчили запис от конфузната среща, кого виждат те в огледалото, след като се срещат с Пеевски. От това следва, че българите трябва да се примирят, че Пеевски е неизбежен – всички фактори в държавата се срещат с него.

Какво обаче може да се прочете в действията на медийния съветник на министър-председателя? Според едни става дума за „публично окуражаване на самоцензурата“. Според други пък е очевиден поривът Борисов да бъде запазен от разобличаване. Според преподавателя и експерт по медийно право професор Нели Огнянова пък се забелязва тревожна тенденция, че по време управлението на ГЕРБ не просто не се предприемат мерки срещу концентрацията на собственост в медиите, а нещо повече – империята на Пеевски се разширява. „Наследниците на явлението Бареков заемат позиции“.

Случката в Лондон и последвалите я събития показват и друга закономерност – чрез действията на медийния си съветник премиерът признава овладяването на медиите, казва Огнянова.

От въпросите на шефа на правителствената информационна служба Севделина Арнаудова до директорите на двете големи частни медии може да се потвърди и друг отдавна известен извод – чрез парите от европейските фондове държавата си остана най-мощният спонсор на медиите.

„Не мога да си обясня как се заобикаля Законът за обществените поръчки, когато се раздават пари за "информационни кампании" или, още по-зле, за "информационно обслужване", за „рекламни анализи и коментари“, „включване в топ-новина“ или там както още го наричат“, казва пред Mediapool председателят на фондация „Промедия“ Петко Георгиев.  По думите му онези стотици милиони, които са предвидени за комуникация по европрограмите могат да спасят от умишлена мизерия обществената телевизия и да попълнят фонда "Радио и Телевизия", за да заработи нормален механизъм за производство на качествена програма в частните медии. „Това обаче няма да стане скоро, защото властта не иска да загуби толкова важен механизъм за въздействие над съдържанието“, твърди той. 

След въпросите на Арнаудова до директорите на бТВ и Нова телевизия Mediapool потърси мнението на преподаватели, политолози и медийни експерти. Те отговориха на въпросите какво се крие зад твърденията, че зададените на премиера въпроси в Лондон са провокация, какво трябва да означават питанията от представител на властта до медийни шефове и в крайна сметка опитва ли се Борисов чрез съветниците си да налага цензура.

Как ще коментирате твърдението на медийния съветник на премиера Борисов, че неудобните въпроси, зададени му на среща с българи в Лондон, са провокация и "добре организиран сценарий", дело на “компроматната машина” на ДС от учебниците на КГБ? След това Севделина Арнаудова запита“кого виждат в огледалото собствениците на бТВ и Нова след среща с Пеевски".

Нели Огнянова:Срещата в българското посолство в Лондон е само контекст на системен проблем. Така наречените неудобни въпроси произтичат от  изказвания на самите управляващи.  „Ахмед Доган пръв осъзна, че ако има медийна империя и контрол върху съдебната власт, може да управлява“, казва в интервю за вашата медия премиерът Борисов. „Делян Пеевски командва прокуратурата и Висшия съдебен съвет“, признава  преди време вторият човек в ГЕРБ Цветан Цветанов. „Службите са си на ДПС, ако пипнат службите трябва да скачат на ДПС и той Бойко затва казва  няма да ги пипам“, твърди доскорошният  председател на Софийския градски съд Владимира Янева.

По време на управлението на ГЕРБ не само не са предприети мерки срещу медийните концентрации, но въпросната медийна  империя се разширява. Наследниците  на явлението Бареков заемат позиции. Канал 3 на опозиционния депутат Пеевски  е новият медиен дом на мнозинството. “Бизнесът на Пеевски не е наша работа“, казваше доскорошният шеф на ДПС, но сега казва друго: „Анализирайте как се променят позициите на медийните глашатаи на Борисов и Цветанов, това е ключът“.

Системният проблем  е очевиден:  премиерът  признава овладяването на медиите и съда, а  отказва да използва инструментите на демокрацията, за да се справи със срастването на власт, бизнес и медии. Някой е оставен просто така "да има медийна империя" и "да командва прокуратурата"?  Изглежда изключено, в България дори и лента не може да се пререже без премиера. В допълнение медийната империя отново е мобилизирана в негова подкрепа. Най-вероятният извод от симптоматиката е, че има сделка  зад гърба на гражданите.

Няма съмнение, че този проблем основателно е в обществения дневен ред.

Евгений Дайнов:  Навремето в учебниците имахме урок за съветския герой Матросов, изправил се с гърдите си пред картечно гнездо на врага и така спасил своите другари. Случката с пиарката е от същата читанка, с някои подобрения. Очевиден е поривът Борисов да бъде запазен на всяка цена от критика или разобличение. Също така очевиден е фактът, че жената е потънала в болния свят на конспирациите и реконтраконспирациите. Да не забравяме, че същата жена беше обявила, че в четвъртък в 3 следобед ще има метеж, ама вече властта е взела мерки... От този сумрачен свят те изнасят – рядко излизаш сам. Целият Борисов режим в момента се оглежда в тази параноя, което разкрива нагледно неговата нежизнеспособност. Дори министър Бъчварова, трезвомислещ социолог, започна да вижда навсякъде конспирации. В момента, в който вместо нормален дебат навсякъде виждаш комплоти – губиш ориентация в реалния свят. Когато това стане видимо за останалите – наистина падаш от власт, без явна причина. Просто се спъваш на равно място. Или се подхлъзваш на първата динена кора, която някой се сети да сложи под краката ти.

Петко Георгиев: Не съм чел учебници на КГБ, но от записа на срещата в Лондон и от разказите на очевидци изглежда, че в посолството наред със всички останали е имало и група тролове, чиято цел е била да направят нормалния дебат невъзможен. Мисля, че си постигнаха целта. Както се случва във всеки интернетски форум, щом се появят троловете нормалните хора млъкват. От тази гледна точка те всъщност помогнаха на премиера – агресията и предварително подготвените им нелепи „опорни точки“  му спестиха необходимостта да отговаря на сериозните въпроси. Интересна, макар и недоказуема, е подсказаната теза, че групичката е била организирана от службите, особено в контекста на въпроса #Кой ги контролира. Може да се окаже, че Борисов е настъпил, ако не руска мина, то поне предупредителна руска димка – и строителството на Южен Поток, и избирането на Ирина Бокова в ООН (за които се говори на срещата) са руски проекти или проекти със значителна руска подкрепа, на които Борисов уж „пречи“.

Как коментирате стила на отношение към медиите от страна на премиерската съветничка Севделина Арнаудова? От чие име се изказва, какво цели, има ли опит за цензура? Как се вписва това поведение в по-широката рамка на взаимоотношения между правителството и медиите?

Нели Огнянова:Според устройствения правилник правителствената информационна служба се грижи за ефективната комуникация, осигурява прозрачност и публичност на дейността на Министерския съвет и на неговата администрация, организира достъпа до правителствена информация в съответствие с конституционните права на гражданите.

В духа на прозрачност и публичност и по повод  изказванията на премиера, че който има медиите и съда, той управлява, би трябвало правителствената информационна служба да разясни защо не се предприемат радикални мерки за върховенство на закона, независимост на медиите и мерки срещу концентрациите  – и кой управлява  при това положение.

Евгений Дайнов: Прихванала е мутренско-милиционерски похвати за „страхуване”. Този похват има за цел да съобщи на съответния адресат, че за него всичко се знае – къде и кога ходи, с кого се среща. Намекът е, че във всеки момент може да бъде сгащен и затова – да си наляга парцалите. В последната година-две предимно Цацаров се занимава с такива намеци, най-вече – към журналисти (но и аз се вредих веднъж).

Това си е чиста проба сплашване и не би трябвало да остава без последствия от страна на сплашваните. Но пък само един истински, автентичен страхливец би се уплашил от такива детински номера. Мутренски нрави в милиционерското правителство.

Петко Георгиев: Най-интересен в нейното изказване по „Нова“ ми се видя намекът за срещите на собствениците на големите телевизии с Пеевски и особено посланието в него – „И вашите шефове се срещат с него, какво толкова?“. Очевидно публичното сливане на образа на Борисов с този на Пеевски не се разбира като опасно, а според мен то е в състояние да срие имиджа на премиера, и то в много кратки срокове. Той обаче не прави никакви опити да се разграничи – не мога да си го обясня по никакъв разумен начин.

Колкото до цензурата – тук по-скоро става дума за публично окуражаване на самоцензурата.

След първоначални стъпки в добра посока, правителството сякаш сви от верния път. Няма по-наивна грешка от това да повярваш на слугинските медии и да нападаш критичните - обграждаш се с измамно чувство за масово одобрение, а всъщност губиш уважението на мислещите хора.  По-големият проблем обаче е финансов -  помпането на медийния амбалаж с европейски пари по комуникационни стратегии. Докато властта на всички нива (тук включвам кметове, депутати, общински съвети, агенции и т.н.) е готова да си плаща за медиен лифтинг и оплюване на опонентите, бизнесът и на медийните козметички, и на медийните фекалки ще процъфтява.

Очаквате ли големите телевизии, които имат най-голямо влияние сред аудиторията, да се въздържат още повече от критично отношение към управляващите, включително за влиянието на Пеевски.

Нели Огнянова:Като оставя насочването на  общественото финансиране за радио и телевизия  извън обхвата на новия ЗОП, мнозинството заявява ясно, че има намерение контролът върху медиите чрез обществено финансиране да продължава.

Евгений Дайнов: Засега нещата са в норма, но ако Пеевски продължи видимо да всмуква все повече власт, рано или късно ще се стигне до момента, в който медиите (вкл. телевизиите) ще трябва да избират: да сведат пред него глава на принципа „наведена главица сабя не я сече”, или да се изправят ,на принципа „вдигната глава ятаган не я достига”.

Петко Георгиев: Не, очаквам да останат на професионални позиции. Обратното би било самоубийствено поведение. Ако не говориш за проблемите на страната, ставаш неадекватен за публиката и тя просто отива другаде.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

25 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Miau
  #25

  АБЕ ЩОМ ВСИЧКИТЕ ТРОЛОВЕ СЕ ИЗРЕДИХЯ ДА НИ ОБЯСНЯВАТ, че не трябвало да се пише по въпросната тема значи трЕбва БРАВО НА ПОДПИСАЛИТЕ ПЕТИЦИЯТА НЕ НА БОКОВЕ КАТО ГЕНЕРАЛ КОЛЕВ И ДРУГИ!

 2. анита хегерланд
  #24

  Когато се говори за българските медии почти никога не се взимат предвид електронните вестници и списания, блоговете и преводните сайтове, които са медии по смисъла "за разпространение на информация". Ако се направи математически анализ, ще се види колко "процента от истината" притежава Пеевски и дали изобщо тя е цел на останалите медии. Информационното разпръскване е много по-голямо и който иска да се информира, може да го направи сам, ако е грамотен и има желание. Никой не може да пречупи действителността в този смисъл и хайде сега вече да се занимаваме със сериозните въпроси в държавата.

 3. Дядо ми Петър
  #23

  И след други изцепки и гафове на Рапона цяла сурия платени и неплатени блюдолизци са се юрвали за го защитават. Веднага си спомних за видеозаписа от връчването на Нобеловата награда на Европа, от който се виждаше как спи на стола си или си човърка ГСМ-а. Е, тогава имаше извинение - горкият нищо не разбираше от това, които ония отпред говорят. Но в случая, според мен е по-важно друго - че всички тези европейски фондове от полезна помощ СТАВАТ ИНСТРУМЕНТ В РЪЦЕТЕ НА "УПРАВЛЯВАЩИТЕ" НИ РАЗБОЙНИЦИ. Не само, че голяма част от тях влизат в джобовете им, но и защото им дават възможност да ни будалкат и лъжат като си купуват медийно спокойствие.

 4. Ген. Иван Колев
  #22
 5. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #21
 6. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #20
 7. Явор от Германия Костовист
  #19

  Айде сега да не прекаляваме. Едва ли умствените възможности на недочелият и Винету нащ премиер Боко от Банкя му позволяват да крои толкова сложни планове. Просто се притеснява за личното си спокойствие и добре осъзнава че и дори и в България вероятността за Борисов 3.0 стремително намалява. Той си знае защо танцува и по свирката на Гоце и на Сава а Пеевски е просто една преяла пешка.

 8. Entdecken
  #18

  Участвайте в петицията срещу избирането на болшевишката агентка Бокова на долния линк: http://www.ipetitions.com/petition/no-to-irina-bokova-for-un/?utm_medium=social

 9. Ген. Иван Колев
  #17
 10. Коментарът е изтрит в 22:27 на 14 февруари 2016 от автора.
  #16

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.