Какво Макрон е искал да каже на Тръмп и какво е разбрал американският президент

Какво Макрон е искал да каже на Тръмп и какво е разбрал американският президент

В интервю за "Ню Йорк таймс", публикувано на 19 юли, Доналд Тръмп се връща към визитата си във Франция на 14 юли и повествованието му се различава силно от това, което разказа неговият френски колега, пише френският в. "Фигаро". На 15 юли във френското издание "Журнал дьо диманш" излезе интервю под заглавие: "Макрон: какво аз казах на Тръмп".

Контрастът между двете гледни точки и някои детайли, отбелязани от американския президент, е понякога поразителен, отбелязва "Фигаро".

Преди всичко, контекстът на поканата, отправена от Елисейския дворец към Тръмп да бъде почетен гост в деня на националния празник на Франция.

Отношенията между САЩ и Франция не бяха в най-добро състояние, след като администрацията на Тръмп отказа да подпише Парижкото споразумение за климата. Ако се вярва на Тръмп, тази тема е затворена.

В интервюто си пред "Журнал дьо диманш" Макрон излага друго съдържание на разговора: "Доналд Тръмп ме послуша. Той разбра хода на моите разсъждения и по-специално за съществуващата връзка между глобалното затопляне и тероризма. Той ми каза, че ще се постарае да намери решение в близките месеци."

Както е видно, посланието му не е схванато добре, доколкото Тръмп отново повтаря пред "Ню Йорк таймс" желанието си да следва примера на Русия, Китай и Индия, които рязко понижиха своите екологични стандарти: "Аз искам да правя като всички останали. Защо да не мога да постъпя така?"

Френските домакини бяха подготвили за Тръмп и съпругата му Мелания специален туристически тур в Париж. Двете президентски двойки посетиха Дома на инвалидите, където е гробницата на Наполеон Бонапарт. Съдейки по всичко, Доналд Тръмп въобще не е бил поразен от грандиозните постижения на императора, заключава "Фигаро".

"Е, Наполеон свърши доста лошо. Но аз зададох въпрос на президента за Наполеон. И той ми каза: "Не, не, не. Това, което е направил, е било невероятно. Той е проектирал Париж." Той е създал уличната мрежа, начинът, по който работи и се развива. Той е направил толкова много други неща дори извън това. И неговият единствен проблем е, че не е отишъл в Русия оная нощ, защото е имал извънбрачни занимания, а те са измръзнали до смърт. Колко пъти Русия е спасявана от климата си?" - задава риторичен въпрос Тръмп.

След което се впуска в сравнения с...Адолф Хитлер: "Същото нещо се случи на Хитлер. Не по тази причина, обаче. Хитлер искаше да се консолидира. Той беше готов да навлезе. Но той искаше да се консолидира и когато отиде, температурата падна 35 градуса под нулата и това беше краят на тази армия."

(В различни медии и форуми вече се появиха коментари, че Тръмп може би бърка Наполеон I и неговия племенник Наполеон III. Император Наполеон I абдикира от трона на 22 юни 1815 г., броени дни след поражението при Ватерло. Наполеон III идва на власт няколко десетилетия по-късно и поръчва обновяването на Париж като императорски проект -бел.ред.)

По-нататък "Фигаро" се спира на коментарите на Тръмп за обяда на Айфеловата кула. За да не изпусне нищо от основните достойнства на френската столица, Елисейският дворец реши да покани Тръмп и делегацията му на обяд в ресторанта, разположен на кулата. Както става ясно, постоянният туристически поток около Айфеловата кула има само едно обяснение за Тръмп – знак на уважение и интерес към неговата персона.

"Ние обядвахме на Айфеловата кула и видяхме в подножието ѝ нещо, като че ли става дума за най-големия празник в нейната история! Аз искам да кажа, че там присъстваха хиляди и хиляди хора, защото те са чули, че ние ще обядваме там", споделя Тръмп пред "Ню Йорк таймс".

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?