Какво обеща Тръмп по време на предизборната си кампания и какво изпълни за една година на власт

Доналд Тръмп, ЕПА/БГНЕС
Нека да хвърлим поглед към някои от основните предизборни обещания на американския президент Доналд Тръмп и тяхното сегашно състояние една година след встъпването му в длъжност.
 
Обещание: Да отмени и замени знаковите здравни реформи на Барак Обама.
 
Състояние: След множество неуспешни опити за отмяна на закона републиканците в Конгреса премахнаха изискване, според което американците трябва да получат здравно осигуряване или да платят глоба. Промяната беше включена в законодателство за данъчна реформа, което Тръмп подписа, превръщайки го в закон през декември. Той каза, че отърваването от изискването "означава, че Обамакеър се отменя". Голяма част от закона от 2010 г. обаче остава в сила.
 
Обещание: Да построи стена по границата между САЩ и Мексико и да накара Мексико да плати за нея.
 
Състояние: Тръмп поиска 18 милиарда долара през следващото десетилетие, за да плати за построяването на стената и други първоначални разходи по нея. Той иска сделката за построяването ѝ да бъде част от законодателство, което демократите искат, за да защитят имигрантите, доведени незаконно в страната като деца. Той показва, че е готов да използва преговорите за Северноамериканското споразумение за свободна търговия, за да накара Мексико да плати за нея.
 
Обещание: Да прекрати имиграцията от "предразположени към тероризъм региони" и да въведе засилени проверки.
 
Състояние: Дни след началото на своето президентство Тръмп забрани на хора от няколко държави с преобладаващо мюсюлманско население да пътуват в САЩ поради опасност за сигурността. Поредица от правни искове блокираха първоначалните усилия и два заместващи плана. Най-новата мярка включваше частична или пълна забрана за влизане на хора от Сирия, Либия, Иран, Йемен, Чад, Сомалия, Северна Корея и Венецуела. (От последната е забранено влизането само на правителствени служители и техните преки роднини.) Върховният съд постанови през декември, че най-новата версия на забраната за пътуване може да влезе в сила, докато правните искове се разглеждат от съдилища от по-ниска инстанция.
 
Обещание: Да се изтегли от търговската сделка за Транстихоокеанско партньорство с 11 тихоокеански държави.
Състояние: Той стори това на 23 януари.
 
Обещание: Да предоговори или да се изтегли от Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА) с Мексико и Канада.
 
Състояние: Преговорите между трите страни продължават. Тръмп показва, че все още може да се изтегли от сделката, ако условията не са изгодни за САЩ.
Обещание: Да се изтегли от Парижкото споразумение за климата.
 
Състояние: Тръмп предприе действия за изтегляне от сделката, но процесът няма да приключи преди 2020 година. Правителството не се придържа към ангажиментите за ограничаване на емисиите и иначе спазва сделката.
 
Обещание: Да прекрати международната сделка за ядрената програма на Иран.
 
Състояние: Тръмп обяви на 12 януари, че САЩ удължи замразяването на санкциите срещу Иран в съответствие с ядрената сделка от 2015 г., но каза, че прави това за последен път, ако не бъдат поправени "ужасните недостатъци" на споразумението.
 
Обещание: Да реформира данъчния кодекс на САЩ и да намали данъците за средната класа.
 
Състояние: Тръмп постигна първата си голяма законодателна победа на 20 декември с приемането на данъчна реформа, която намалява данъка върху корпоративните доходи и орязва личните данъчни ставки. Най-радикалното пренаписване на данъчните закони на страната от десетилетия беше одобрено по партийна линия, като само републиканците гласуваха в негова подкрепа.
 
Обещание: Да отмени дипломатическото отваряне на Обама към Куба.
 
Състояние: Тръмп само частично промени курса, като отново наложи някои ограничения върху пътуването и търговията, но запази дипломатическите отношения и остави отворено посолството на САЩ в Хавана. Оттогава САЩ изтеглиха повече от половината си дипломатически персонал на фона на поредица от загадъчни атаки срещу дипломати, довели до здравословни проблеми.
 
Обещание: Да спре програма от времето на Обама, позволяваща на млади имигранти, доведени незаконно в страната като деца, да останат.
 
Състояние: Правителството на Тръмп съкращава програмата в момент, когато изтича правото на участниците да се възползват от нея, но активно преговаря за законодателство, което да им позволи да останат. Тръмп призова Конгреса да предприеме действия за уреждане на правния статут на имигрантите като част от по-голям двупартиен законопроект за имиграцията.
 
Обещание: Да намери заместник на съдията от Върховния съд Антонин Скалия.
 
Състояние: Тръмп предложи кандидатурата на Нийл Горсъч и Сенатът го одобри да заеме отдавна овакантения пост.
 
 
По БТА.
Споделяне

Още от Свят