Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Какво обещават кандидатите за кмет на София

12 коментара
Сн. БГНЕС, архив

Задава се чудесен живот в София! Това поне обещават в програмите си основните кандидати за кмет на столицата. И тъй като само един ще спечели поста, предположенията са, че общинските съветници от групите на останалите претенденти ще се придържат към обещанията си и това би помогнало на бъдещия кмет да управлява с един по-разнороден Общински съвет, в който решенията ще се вземат при по-сериозен дебат и ще се осъществяват с повече контрол и прозрачност (ако се съди по обещанията).

В поредица публикации Mediapool представя сравнение на управленските програми на Йорданка Фандъкова (ГЕРБ/СДС), Мая Манолова (независим кандидат, подкрепен от БСП и други леви и десни формации), Борислав Игнатов ("Демократична България") и Борис Бонев ("Спаси София"). Кандидатите на ВМРО Ангел Джамбазки и на "Атака" Волен Сидеров към момента нямат публикувани програми, които да бъдат сравнени с платформите на опонентите им.

Общото между програмите на Фандъкова, Манолова, Игнатов и Бонев е, че адресират основните проблеми на града като презастрояването, опазването на зелените площи, замърсяването на въздуха, проблемите с чистотата, изразходването на публичните финанси, дигитализацията на местната власт.

Настоящият кмет и кандидат за четвърти мандат Йорданка Фандъкова залага на направеното до момента, което да бъде продължено и през следващите 4 години. Удобно не се споменават ремонтите в центъра на града, които се превърнаха в огромна черна точка за управлението на Фандъкова и на ГЕРБ. С предимството да познава проблемите и общинските проекти отвътре, Фандъкова обещава изпълнението на конкретни и поименно изброени проекти - нови паркове, булеварди, пробиви, детски градини, училища. За изпълнението на част от тях има и записани срокове. Много от проектите обаче са стари, но неосъществени до момента.

Йорданка Фандъкова. Сн. БГНЕС

Другият акцент в програмата на Фандъкова е инициирането на законови промени, които да решат проблеми като опазването на зелените площи. Освен това настоящият кмет не пропуска да отбележи и вече приетите изменения в закони и наредби, които бяха предложени от властта в София.

Многогодишният опит и погледът отвътре са основните предимства на Фандъкова пред опонентите ѝ. Нейната програма изглежда професионално и реалистично. Но дългият стаж на Фандъкова като кмет е и най-големият ѝ минус, тъй като е атакувана защо сега предлаганите мерки срещу презастрояването, за зелените площи или за по-голяма прозрачност не са приложени досега. Издадени към момента разрешителни и вече стартирани строежи в центъра и околните квартали практически поставят гражданите пред свършен факт.

Опонентите на настоящия кмет не пестят критики към досегашното управление (на места персонално към Фандъкова). Основната част от обещанията им е да разбият съществуващия модел на управление.

Мая Манолова откроява проблеми, предизвикали сериозно обществено недоволство от ГЕРБ и Фандъкова през последните години - ремонтите, недостатъчно ефективните мерки срещу мръсния въздух, съмненията за корупция и пилеене на общински средства. Манолова залага на имиджа, който си изгради като национален омбудсман - на човек, който решава проблемите на обикновените граждани, борейки се с тромавите институции и бюрокрацията.

Мая Манолова. Сн. БГНЕС

Тя обещава управление на гражданите, без да предлага свои решения по доста спорни въпроси с мотива, че ще поиска първо мнението на хората.

Кандидатът на "Демократична България" Борислав Игнатов също атакува проблемите на досегашното управление на София. Основен лайтмотив в програмата му е, че столицата има достатъчно средства за инвестиции в подобряване на средата на живот, без да е необходимо да се повишават повишават приходите през по-високи данъци. Игнатов и екипът му посочват конкретни, експертни решения на основните проблеми на града.

Борислав Игнатов. Сн. БГНЕС

Борис Бонев критикува досегашното управление на София и предлага решения, които често те са заимствани от опит от чужбина. Програмата на организацията е доста конкретна, по някои теми - детайлна. Не дава времеви график за изпълнението на конкретни проекти и ангажименти.

Борис Бонев. Сн. БГНЕС

Как въздухът да стане по-чист

Справянето с мръсния въздух в София е съществена част от програмите на основните кандидати. И четиримата адресират един от основните проблеми, пораждащи недоволство у гражданите, а именно начинът, по който се следи замърсяването. И четиримата кандидати се обявяват за разширяване на системата за мониторинг и интегрирането ѝ със съществуващи вече формални и неформални мрежи за следене на замърсяването.

Проблемите с мръсния въздух са повод за протести. Сн. БГНЕС

В програмата на Фандъкова се припомня, че общината вече работи по проект за поставянето на 22 общински станции, които да следят за състоянието на въздуха. И според нея, и според останалите основни кандидати, тя трябва да се интегрира със системата на Изпълнителната агенция по околна среда и с граждански системи като airBG.info. Според Манолова обаче трябва отново да се обсъдят местата за поставяне на станциите, за да не се слагат в паркове, а на наистина невралгичните за замърсяването места.

Местоположението на станциите бе решено след анализ, възложен от общината на външна компания.

И в четирите програми се адресират проблемите с основните замърсители - транспорта и битовото отопление на дърва и въглища.

Подмяната на печките на твърдо гориво с по-екологични алтернативи е част и от четирите програми, но има нюанси. Според "Спаси София" започнатият от Фандъкова проект трябва да се ревизира, за да е сигурно, че се подпомагат семейства, които не могат да си позволят сами да направят тази инвестиция. За разлика от Фандъкова, кандидатите на "Демократична България" и "Спаси София" залагат повече на разширяването на топлопреносната и газопреносната мрежа, както и на алтернативни енергийни източници.

Отоплението на твърдо гориво е сочено като един от основните замърсители на въздуха в София.

Друга обща идея е системата на енергийните помощи да се промени така, че да важи само за парно, ток, газ, но не и за дърва и въглища. За това обаче се изисква нормативната уредба да бъде променена на национално ниво.

Фандъкова обещава да продължи вече анонсираните или започнали инициативи за подмяна на печките на 20 000 домакинства, поставянето на 2000 филтъра на комини на сгради, които се отопляват на дърва и въглища. Новите ѝ идеи предвиждат да се въведе изискване такива филтри да имат и търговските обекти, които ползват твърдо гориво, както и да се забрани ползване на дърва и въглища в общински жилища, ако има екоалтернатива.

Борислав Игнатов и Борис Бонев залагат на повече рестрикции и строг контрол за намаляването на запрашаването от транспорта и от битовото отопление.

Игнатов предлага оформянето на зони, в които да се забрани отоплението дърва и въглища - в компактния град, кварталите с достъп до топлофикация и "други разумни алтернативи", които в крайна сметка да доведат до пълна забрана за използване на въглища в София. Програмата предвижда да се въведат задължителни стандарти при изграждането на инсталации за отопление в нови жилищни сгради, както и при реконструкция на стари, например при саниране.

Другият източник на замърсяване е трафикът. Сн. БГНЕС

По отношение на транспорта арх. Игнатов предлага да се обособят зони с ниски емисии чрез ограничаване на движението на автомобили в централните части на града. Програмата предвижда също да се забрани движението в града на определени категории превозни средства, да се въведат ефективни стимули за употреба на електромобили и хибридни автомобили.

"Спаси София" също обещават пълна забрана за използването на дърва и въглища за отопление в столицата, но в дългосрочен план. Според програмата на организацията е нужно общината да засили контрола за нерегламентираното горене на боклуци. За да са по-ефективни проверките, да се купят дронове със специални сензори, които да измерват емисиите от комините и така да се установява дали в къщите се горят забранени материали като дрехи, пластмаса, кабели, машинно масло и др.

Програмата на Борис Бонев също планира обособяването на нискоемисионни зони, в които движението на коли е ограничено или дори забранено. Това е съчетано с подсилване на градския транспорт, за да се ползва като алтернатива в дните със замърсяване.

Мая Манолова залага основно на стимулите, които да накарат софиянци да използват по-екологични алтернативи за отопление или по-незамърсяващи въздуха начини за придвижване в града, в сравнение с личните автомобили. В това число влизат облекчения за поставянето на соларни панели на сградите.

Манолова ще насърчава пешеходното придвижване с повече пешеходни зони не само в центъра, но и с обособяването на такива в кварталите. Според нея ограничаващите мерки като зони с ниски емисии са рестрикция, която първо трябва да бъде подложена на електронен референдум, на който да се реши дали да се прилага. Все пак Манолова е на мнение, че в дните със сериозно замърсяване движението на коли трябва да се ограничава, но съчетано с напълно безплатен градски транспорт.

Бившият омбдусман също смята, че контролът за спазването на действащите забрани за горене на боклуци, дрехи, гуми е недостатъчен. Иначе доброто намерение на Столичната община да смени печките на твърдо гориво практически било само обещание към момента, а проектът за поставянето на филтри на комините - прекалено скъп.

Ще се гори ли боклук

Инсталацията за комбинирано производство на енергия от гориво от боклук, която по план трябва да бъде изградена на площадката на ТЕЦ "София", е една от разделителните линии в програмите на четиримата основни кандидат-кметове на София.

От няколко години се работи по проект за изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия от гориво от боклук на площадката на ТЕЦ "София". Сн. БГНЕС

Очаквано, Йорданка Фандъкова обещава проектът, разработен от оглавяваната от нея администрация, да бъде довършен. В програмата е добавено и производството на енергия от утайките на пречиствателната станция за отпадни води в Кубратово. Според досегашното ръководството на общината този проект ще свие разходите на "Топлофикация" за газ и ще увеличи постъпленията от продажбата на ток. Така може да бъде задържан ръстът на цената на парното. За проекта вече беше гласувано Столична община да поеме заем от 130 млн. лева от ЕИБ. Кандидатства се и за пари от оперативната програма "Околна среда".

В програмата на Борислав Игнатов този проект напълно се отхвърля. "Демократична България" направи неуспешен опит да организира референдум за спорната инсталация. "Изгарянето на гориво от битови отпадъци (RDF) в ТЕЦ "София" е финансово неизгодно и е заплаха за здравето на софиянци с допълнителното замърсяване на въздуха в града. Отказът от заем от ЕИБ за реализиране на проекта в размер на 130 млн. лева ще облекчи и без това затрудненото финансово състояние на "Топлофикация София" ЕАД и в крайна сметка ще спести на данъкоплатците в града необходимостта да го връщат", пише в програмата на "Демократична България".

Според Борис Бонев около планираната инсталация за изгаряне на гориво от боклуци има информационно затъмнение. За това обещават да публикуват всички доклади и разчети и "заедно с най-добрите експерти и гражданите ще преразгледаме както технологията, така и площадката за изграждане на този завод".

В програмата на Мая Манолова е записано, че съдбата на инсталацията на площадката на ТЕЦ "София" ще се реши на местен референдум. Тя поставя под въпрос и ефективността на вече построения с европари и работещ завод за боклука край село Яна. Манолова твърди, че "скъпото гориво, което се произвежда там – RDF, се загробва в сметището в Долни Богров" (което Фандъква отрича). Манолова предлага одит върху ефективността и работата на инсталациите за третиране на отпадъци.

Идеи за чистенето на града

Един от скандалите, който избухна в края на сегашния мандат на Фандъкова, е свързан с много пари и интереси – бизнесът с почистването на София. Става дума за една от от най-големите поръчки на общината - за събирането на отпадъците и почистването на публичните пространства за срок от 5 години. Всички основни опоненти на настоящия кмет поискаха този търг да бъде прекратен, тъй като предопределя общинската политика в сектора за целия следващ кметски мандат и не дава възможност на евентуален нов кмет да предложи други решения като например прехвърлянето на чистенето към общинско дружество.

Бизнесът с почистването на София - въпрос на много пари и интереси. Сн. Mediapool

В програмата на Йорданка Фандъкова въпросът с политиката по почистването не е развит особено подробно. Посочва се, че машинното миете и метене на улиците вече се увеличава, за да се намали запрашеността. "От 2020 г. въвеждаме електрически и хибридни машини за метене. Снегопочистващите и сметоизвозващите машини от 2020 г. ще са с най-високия екологичен стандарт", пише в документа. В него се посочва, че ще се увеличава и дела на разделното събиране с поставянето на контейнери за различни видове отпадъци като дрехи.

В програмата на Мая Манолова се казва, че в момента се дават 170 млн. лв. годишно за събирането и обработката на боклука в София. "Всеки четвърти лев от данъците на столичани отива за боклука. Чиста ли е София за тези пари? Доволни ли са гражданите? Някой попита ли ги? Не!", пише в документа. В него се посочва, че тъй като не може да промени поръчката за чистенето, обявена преди няколко месеца, решението е "публично обявяване на договорите, контрол и драконовски санкции".

Манолова предлага още финансов одит на дейностите по чистотата, както и такъв на Столичния инспекторат, който смята за неефективен. В програмата ѝ е записано и развитие на общинското дружество за събиране на отпадъци "Чистота Искър" чрез инвестиции в техника.

Темата за реорганизирането на събирането на отпадъците заема сериозно място в програмата на арх. Борислав Игнатов. Целта е по-ефективно събиране на отпадъците и изчисляване на такса смет според изхвърлените боклуци. Програмата включва поетапно премахване на уличните кофи и осигуряване на съдове за хората, които пък трябва да изхвърлят отпадъците си предварително разделени. В кварталите с блокове кофите ще са обособени в т. нар. острови и до тях достъп ще имат само живеещите в сградите наоколо. Контейнерите за биоотпадъци и остатъци ще бъдат собственост и ще се обслужват от общината чрез фирми-подизпълнители, а останалите типове контейнери ще се притежават от фирми за оползотворяване на отпадъци и ще се обслужват от тях за тяхна сметка.

Такса "битови отпадъци" ще бъде заплащана от домакинствата на база осреднени за входа или блока стойности на количеството, изхвърлено в контейнерите за остатъци. В центъра боклуците ще се събират в предварително купени от хората специални чували, тъй като място за струпване на кофи няма. Подземните контейнери пък са прекалено скъпи, смятат от "Демократична България".

Кандидатите за кмет на столицата обещават да стимулират разделното събиране на отпадъци.

Програмите на Мая Манолова и на Борис Бонев предвиждат изграждането на подземни контейнери в центъра. В обещанията на Манолова присъства изчисляването на такса смет според количеството отпадъци. Подобно на "Демократична България", и тя е предложила да се промени системата за събиране на отпадъците с индивидуални съдове за конкретни сгради, както и да се стимулира разделното събиране с издаването на безплатни билети за градски транспорт срещу предадена пластмаса например или програми за сътрудничество с частния сектор за вторични суровини срещу ваучери за пазаруване.

За повече разделно събиране се говори и в програмата на "Спаси София". Обещават се контейнери за биоразградими отпадъци, поставянето на "качествени и красиви" кошчета за боклук. Обещава се по-стриктен контрол върху работата на частните фирми, които събират битовите отпадъци, а договорите им ще бъдат променени, за да се забрани ръчното метене за сметка на машинното. В същото време ще се работи за поетапно преминаване на чистенето от частни в общински ръце.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

12 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Коментарът е изтрит в 15:31 на 9 октомври 2019 от автора.
  #12
 2. Преслав
  #11

  Някъде да съм цитирал предизборни лозунги и платформи ?

 3. Baraev
  #10
  Отговор на коментар #9

  Тогава престани и ти да го правиш! Данчето=Майчето, и обратното! Няма значение пол, възраст, цвят на кожата, родно място и подобни - хората главно се делят на можещи и неможещи! Джорданка е ясно ква е, само и погледни ремонтите на ремонтите .. Майчето освен много врява да вдига и да оставя впечатление, че много прави за хората, друго не умее. Бонев - тук си прав, без подкрепа от структури малко ще направи, но по-добре от нищо. Арх. Игнатов е най-добрият възможен избор от 4мата защото както са казали

 4. Преслав
  #9
  Отговор на коментар #8

  Мони, тия неща всеки може да си ги прочете на предизборните листовки. Не облъчвай аудиторията.Знам, че така са ви инструктирали, но се предполага, че тук не всички са партийно обвързани и могат да четат и мислят самостоятелно.

 5. Лизи Гугуткова
  #8

  АРХ ИГНАТОВ : Ще върнем Витоша на гражданите. Знаем как. Витоша е запусната планина. С труден достъп, с опасни остарели технически и морално съоръжения, почти неизползваема и за туристи и за скиори. А тя, заедно с Люлин, Плана, Лозенска и Стара планина, е едно от големите богатства на София. Ще я върнем на гражданите! Ще направим така, че всеки един ден от годината децата ни ще има какво да правят в планината. Всички ще можем лесно и удобно да се качваме и да се радваме на това безценно богатство. #ИгнатовЗаСофия

 6. Преслав
  #7

  Практиката е доказала, че в България най-гладко вървят нещата, само когато кметът е от управляващата партия. Не казвам, колко е свястна Фандъкова и за мен София е далеч от ЕС столица, но за това имат вина и жителите на града. Нито ще станат виенчани, нито дори пражани... манталитета не може да се избие. П.П. От четиримата поне тоя Бонев дали е софиянец ?

 7. Николина
  #6

  Достатъчно е да се види Витошка, която е в състояние за нов ремонт, за да се разбере какво предлага Фандъкова. Визитната картичка на Фандъкова е неработещият и разбит фонтан на Витошка. Мая Манолова е дълбоко свързана с БСП и други невидими връзки. Борис Бонев няма подкрепяща го организация зад себе си, за да осъществи намеренията си. Професионалният опит и подкрепата на ДБ прави арх.Игнатов най-подходящият кандидат.

 8. Преслав
  #5

  Точно Италия едва ли е за пример. Да не бъда разбран погрешно - Италия е най-красивото място на света, но големите градове (южно от Милано) тънат в боклук.Иди в Рим да дишаш "чист" въздух...

 9. Лизи Гугуткова
  #4

  Евростат: България 5-та в ЕС по генериране на отпадъци, включително опасни 08-10-2019 ЕС унищожава отпадъците по два начина – обезврежда и оползотворява. Така например, някои държави имат много висок процент на рециклиране – например Италия и Белгия. Това е НЕ замърсява допълнително въздуха!

 10. т€еритория на Мики Маус
  #3

  КОе задкулисие да изберем, глоалното, или местното? Онова, което в закинте си товаря вратите за кражба на деца? Онова, което разрешава гей паради? Онова, -голобалното, което научи местните да крадат от ВЕИ-та, обществени поръчки, да източват банки,и да източват здравната каса? Или местното статукво, което е против кражббата на деца и гей апрадите? КОето не храни приятелите си на хранилка от софийския боклук?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.