Какво прави българин в македонски музей?

Винаги се радваме на нови приятелства.. Много е хубаво, когато лично си отговорен за създаването на такова приятелство. Само преди няколко дни македонците имаха тази чест: помогнахме на България и Гърция да станат приятелки.

 

Гръцко-българският алианс е свързан с един-единствен болт, но този болт е достатъчно силен, за да създаде коалиция: болтът, разбира се, е Македония, македонците и македонските малцинства в двете страни.

 

Точно както през 1913 г., когато под покровителството на Великите сили всяка от тях взе парче от Македония. Едната взе по-малко, другата - по-голямо парче.

 

Сто години по-късно наблюдаваме същата история. Този път е под покровителството на Европа и нейните имперски и неевропейски и недемократични принципи. Само че този път те го наричат "добросъседски отношения".

 

 

"Утрински весник": Ефхаристо /благодаря/, бай Бойко

Най-страшно би било, ако македонската общественост и македонският политически елит оцени гръцко-българската среща на високо равнище в Атина /в която бяха включени целите състави на двете правителства/ като създаване на своеобразна "антимакедонска ос на злото". Такава оценка, насочена към самоизмама, би била ужасно контрапродуктивна, би накарала двата ни ключови съседа изцяло да ни обърнат гръб, а ние като Прометей да поемем на гръб ролята на "герои-мъченици".

 

Ужасно трудно е обаче да се изтръгнеш от подобни мисли, които прииждат като циклони, след като прочетеш изявленията на Бойко Борисов и Андонис Самарас, насочени към Македония, в които нашата държава се предупреждава, че всяка толерантност има граници.

 

Премиерите се хвалеха как в Брюксел външните им министри Николай Младенов и Димитрис Аврамопрулос почти се прегърнали с еднаквите си становища по въпроса за Македония. Още.  

 

Премиерите на България и Гърция Борисов и Самарас с техните министри седнаха в Атина и без много да мислят или обсъждат, бързо стигнаха до заключение - Македония е лош съсед, лошо дете, и трябва да бъде дисциплинирана. Междувременно, няколко други еврократи, обитаващи малка сграда в Брюксел, които претендират, че представляват 300 милиона души, оставиха всичко на самотек, защото, нека си го кажем, те идват само за месечната си заплата

и дневните си и не може да бъдат безпокоени много с това какво се случва на Балканите.

 

Добри съседи

 

Всички сме чували това. Македония е лош съсед, винаги нещо я безпокои, винаги говори за несправедливост, постоянно съди съседите си в Страбург и Хага. Не биха се признали, че са

българи, и дори не биха позволили на Гърция да открадне името и бранда "Македония". Разбира се, те /македонците - бел. Ред./ взеха Александър, Гоце, Даме, Яне и сега, като че ли не беше достатъчно, дори правят филми за Оскари!

 

Те Правят ФИЛМИ, Хора, това е Сериозно, както заяви Борисов! Очевидно е, че македонците

са лоши съседи, които вероятно пропускат да си плащат и таксите на домоуправителя!

 

От друга страна, България и Гърция винаги са били чудесни съседи и Македония със сигурност трябва да следва техния пример.

 

Българската държавна телевизия БНТ има програми, в които водещите и политиците открито се присмиват и шегуват с македонците (Какво се случва, когато един македонец вземе душ?

Става чист българин).

 

На македонците в България никога не им е позволявано да регистрират своя политическа партия, а офисите на техните вестници и списания постоянно стават обект на полицейски акции, при които се конфискува всичко, което е отпечатано на македонски.

 

Гръцките медии, както и няколко членове на парламента (миналата седмица) използваха термина "циганоскопияни" (в Гърция наричат всички македонци с името "скопияни"-бел.ред.) за македонците.. Нека повторим, това е название, използвано от членове на гръцкия парламент и медиите!

Според Брюксел, София и Атина, на нас са ни дадени чудесни примери за това какво значи "добри съседи".

 

Сега нека погледнем ситуацията наобратно. Нека внесем уличната терминология в нашите медии и в парламента. Нека наречем гърците така, както ги наричат хората на улицата -

"цигани" и "нещастни араби", и нека наречем българите, както обикновено ги наричат на улицата - "татари".

 

Нека поставим заглавия в нашите медии като "Какво прави българин в македонски

музей? - Краде история!". Нека променим конституцията така, че всеки в Македония, който е роден и живее в страната, да е македонец.

 

И нека поискаме от българското и гръцкото правителство да включат македонците като част от своите конституции. Реакцията в Атина и София не би била само революция, би

имало сърдечни удари повсеместно.

 

Човек винаги си задава въпроса как нещата стигнаха дотам, където са? Откога неприемливото стана норма, а нормалните неща станаха неприемливи? Откога манипулациите станаха новото превъзходство, а санстефанската мечта - новата справедливост? Странната нова ос Брюксел-София-Атина означава ново бъркане

в пепелта на Балканските войни и това няма нищо общо с предполагаемия модерен европейски дух. Всъщност, ние всички се връщаме назад към 19-ти век.

 

По БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани