Какво се случва с коронавируса в Северна Корея?

Какво се случва с коронавируса в Северна Корея?

Има една държава в света, за която ние не знаем нищо за ситуацията с коронавируса, и това е Северна Корея. Няма официална статистика от изолираната държава, но някои новини подсказват, че вероятно има случаи на заразени и там. Това обяви Оливър Хотам, анализатор за NK News, цитиран от "Би Би Си".

Разумно е да се приеме, че те са ограничени в граничните провинции, посочи той.

Как можем да предположим, че в столицата Пхенян няма случаи?

По-рано тази седмица официални лица заедно с лидера Ким Чен-ун присъстваха на откриването на нова болница и никой не носеше маска.

Но държавната медия съобщава за много ограничения по границата и има кампании във връзка със заплахата.

Официални лица и граждани, които не следват правилата, са публично наказвани.

Ако вирусът здраво удари страната, ситуацията ще бъде катастрофална, смята Хотам.

За диагностициране на Covid-19 са необходими специални материали, които страната може и да не притежава.

Отделно много голяма част от населението вероятно е уязвимо. Младите хора също вероятно са под риск заради фактори като разпространението на туберкулоза, недохранване и тютюнопушенето.

От друга страна, Северна Корея има огромна армия и развити силови структури, което улеснява блокирането на засегнатите райони. Като цяло в страната движението на хора е ограничено и при нормални времена.

"Реалното предизвикателство ще бъде на граничния регион с Китай. Там има много голяма корупция и границата е много пропусклива", смята Хотам.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 207 000 потвърдени случая, а починалите са повече от 8600. Регистрирани са случаи в 166 държави.

Данните на Университет "Джон Хопкинс" сочат за над 218 000 случая с коронавирус в глобален мащаб и близо 9000 починали в 158 държави.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?