"Какво ще ме чегърта някой сега, що?"

Борисов говори пред ГЕРБ в последния си ден като премиер

"Какво ще ме чегърта някой сега, що?"

В последния си ден като премиер, макар и в оставка, Бойко Борисов обеща "премахване на гишетата", ако ГЕРБ отново се върне на власт. Той обяви това пред Националното събрание на ГЕРБ, което във вторник избра ново партийно ръководство.

Премахването на гишетата и електронното управление са стари обещания на ГЕРБ, за които се изляха милиони, но засега с ограничен успех.

Ден преди да встъпи в длъжност назначеното от президента служебно правителство, Борисов дръпна реч за разнообразните постижения на управлението си през годините и заключи, че именно затова е атакуван с компромати.

Така той определи разкритията на агробизнемени за рекет и ширеща се корупция, в които е замесен и самият Борисов. Според него обаче случващото се в парламентарната комисия по ревизия на управлението е "арбитражен съд между бизнесмени".

Борисов се обърна към политическите си опоненти и конкретно към лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов с думите:

"Какво ще ме чегърта някой сега, що? А пък и в края на краищата ела ме изчегъртай, нали, да видим как става. Защото видяха, че най-лесно се правят протести, най-лесно, само че ако ние си обичаме държавата, видяхме сега, че нито ние можем, нито и те могат, макар че пак казвам - със 165 депутата можеше да има стабилно правителство и да не спорим изразходените пари дали са залудо, както викаше баба ми, но нека сега считат, че по новите правила дано новото правителство осигури честни избори, както ние, да не допуснат през машините хакерите да направят някаква беля. Ние ще бдим, разбира се, но чувам подобни приказки".

Борисов пак предупреди, че ще е пагубно за държавата, ако и след предсрочните избори на 11 юли не се излъчи правителство.

"Колегата Трифонов вчера се заял с мен, че съм казал, че изборите струват 150 млн. лв. Да, те може да струват 130 или 140 млн. лв., но при всички случаи са над 100 млн. Целта на тези избори не е да се направи парламент, да смени един закон, а да състави управление. Спорът не е дали са 130 или 120 млн., защото ако на мен както той казал, че 14 млн. лв ми се виждали малко, то на него явно над 100 млн. му се виждат малко. И сега още ще се похарчат", каза той.

"С тези избори народът им даде да разберат - и на едните, и на другите, че искат да ви има, не искат да ви изчегъртат", обърна се Борисов към съпартийците си и продължи: "Направеното е много. Това, което ще направим, е ясно. Следващите една година , не повече, ако хората изберат нас и ние участваме в правителство, гишетата трябва да ги премахнем".

"Няма по да дразни човек от гише. Отиваш, опашка, отиват служители от гишето в почивка и опашката стои и псува. Това трябва да бъде премахнато", обобщи Борисов, обещавайки пълна дигитализация, ако ГЕРБ отново управлява страната.

В пространното си слово Борисов говори за българското европредседателство, което е "може би единственото, на което до един всички лидери: президенти, канцлери, премиери на Европа, плюс Балканите, до един дойдоха в София".

Освен това изтъкна приноса си за това България да не бъде залята от нелегални мигранти: "Рашидов ми е превеждал на разговори с колегата Ердоган, за да имаме нула нелегална миграция. Не допуснахме българите да пострадат така, както цяла Европа".

"Не допуснахме при гръцката и световна финансова криза да пострадат нашите банки и финансови институции. Не допуснахме тоталния локдаун, както в нашите съседи и цяла Европа. Неслучайно Костадин Ангелов го искахте всички за водач в своите региони", продължи той.

Към края на месеца сме готови да минем на евро, съобщи още премиерът в оставка: "Ананиев участва активно и в края на месеца сме готови заедно с Хърватия да влезем и да преминем на евро. Ще бъде грешка, ако намали следващото правителство темпа и Хърватия продължи сама".

Освен това говори за увеличените доходи на хората и как никой не го питал откъде е намерил парите.

Борисов пожела успех на служебното правителство. Отбеляза, че то няма да е отговорно за нищо, защото пряко щяло да се ръководи от президента Радев, който го е назначил.

Лидерът на ГЕРБ обаче призова хората си да се въздържат от крайна враждебност.

"Ако народът пак така ни подреди, не е добре да сме в ситуация на крайна враждебност, Господ е казал: "Обичай врага си." Не харчете енергия по тях", призова той.

Препоръката му към членовете на ГЕРБ беше да са "господари на мълчанието":

"Царят на времето казваше: "Бъдете господари на мълчанието. Нека ние бъдем господари на изразите. Една дума "изчегъртване" как се забива в съзнанието и възпалява цялата партия".

"Бъдете обрани, нека бъдем конструктивни. Нищо не се е случило, ние до последния ден работихме, другите показаха какво могат в парламента. Ако са такива резултатите, пак ли така ще говорим с кого можем, с кого не можем. Това ще е пагубно за държавата".

Борисов посъветва медиите да "прочетат какво е казал съдът на Германия и защо е против машинното гласуване": "Няма субективизъм. Един важен извод - няма гаранция за вота. Немците, които са свръхдисциплинирани, се отказват от това. Рюте каза: "Нека ме потърсят, аз ще им кажа защо се отказахме от машините".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?