Какво ще направи Социал-либералният съюз в Румъния с получения празен чек

Премиерът Виктор понта (вляво) и президентът Траян Бъсеску

Кандидати, неизвестни на обществеността, парламентаристи, разследвани от Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) и политици с лош имидж спечелиха изборите в неделя с резултати, дошли сякаш от други времена. Милиони румънци дадоха индиректно своя протестен вот, когато изляха в урните гнева си срещу Траян Бъсеску и Съюз Дясна Румъния (СДР). Какво следва сега, след най-негативния вот, който се е състоял някога в Румъния?

Първото нещо, което беше изненадващо в неделя, беше неочаквано голямото присъствие пред урните. При условие че румънците бяха извикани на 9 декември за трети път да гласуват само в рамките на една година, при условие че презрението към цялата политическа класа стигна до максимални нива (показват го сондажите) и, не на последно място, в условията на нечовешкото време, 41,6 процента избирателна активност може да бъде смятана за голяма изненада. Цифрите показват, че в неделя са излезли да гласуват повече румънци, отколкото на парламентарните избори през 2008 г.

Резултатите, макар и частични, показват без съмнение, че Социал-либералният съюз (СЛС) е спечелил почти в цялата страна, докато СДР ще има представители в бъдещия парламент на първо място благодарение на настоящата избирателна система, която дава шанс и на тези, които са на второ или дори трето място в колегиите, в които се кандидатират. Ако финалният резултат остане между 16 и 17 процента от гласовете (както сочат частичните резултати), СДР на практика ще спадне под нивото от социологическите проучвания преди изборите.

В другия лагер гласовете, получени от много от кандидатите на СЛС, може да бъдат смятани за зрелищни. От една страна успяха да влязат в парламента с невиждани в Румъния проценти от времето на Фронта за национално спасение, хора, които при нормални условия, ако минат по улиците в своите колегии, не биха били разпознати от избирателите (внимание, това е система с мажоритарен вот!) Например, дискретните министри Едуард Хелвиг и Даниел Кицою спечелиха колегиите, получавайки резултати между 60 и 70 процента от изразените гласове, според частичните резултати.

Можем да посочим тук и електоралните постижения на политици с тежки съдебни проблеми. Така например, докато НДБК иска арестуването на депутата Йон Стан, обвинен в корупция, електоратът на Трета колегия, окръг Дъмбовица, гласува за него в пропорция 66 процента. В допълнение можем да кажем, че един почти нереален резултат - 70 процента, получи неговият съименник от Сучава Йоан Стан, който често бе бъркан в последно време заради името си с наказателно преследвания депутат.

Обяснението на тези резултати е това, че в неделя румънците излязоха от вкъщи, за да гласуват срещу Траян Бъсеску и бившите правителства на Демократично-либералната партия (ДЛП), без да мислят много за лицата и партиите, които ще спечелят от тази постъпка. Може да отидем по-далеч и да предположим, че дори в случаите на някои от кандидатите съществуването на дело, водено от НДБК (институция, обвиняване от СЛС, че прави игрите на Траян Бъсеску), им е донесло предимство в изборния процес. По този начин беше гласувано и срещу т.нар. "инструменти за натиск" на президента, каквито се твърди, че са НДБК и Националната агенция по прозрачността (НАП).

Друго наблюдение е това, че изявленията от последновреме на Траян Бъсеску, в които внуши, че няма да назначи Виктор Понта за премиер, дори СЛС да получи над 50 процента от гласовете, изнервиха електората на този алианс, вместо да го демобилизират.

Какво трябва да очакваме в близко време?

Нормално, като се имат предвид резултатите, надминаващи очакванията, на СЛС, Траян Бъсеску няма как да откаже номинирането на премиера, предложен от социал-либералите. Чрез преразпределението Национално-либералната и Социалдемократическата партия (които формират СЛС - бел.ред.) ще получат контрол над две трети от бъдещия парламент, което би им позволило включително и промяна на конституцията.

Какво ще направи новата власт, в каква посока ще тръгне Румъния след изборите са въпроси, отговор на които ще получим в близко бъдеще. Това, което обаче е ясно, е фактът, че представителите на СЛС имат в този момент свобода на действията, каквато не е имал никой никога в Румъния. Хората дадоха властта в ръцете на кандидатите на СЛС без да им искат нищо в замяна, на принципа: "Правете каквото искате, ние само искаме да се отървем от Бъсеску и СДР!" Какво ще направят с тази власт лидерите на съюза - това е в наистина голям въпрос.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани