Какво ще стане, ако Тръмп откаже да признае резултатите от президентските избори?

Какво ще стане, ако Тръмп откаже да признае резултатите от президентските избори?

"Надяваме се всичко да премине добре, но трябва да се подготвим за най-лошото", обясни Шон Елдридж, един от организаторите на коалиция, която подготвя демонстрации в САЩ в случай, че Доналд Тръмп се опита да дискредитира резултатите от изборите или откаже да признае евентуалната си загуба.

Доналд Тръмп няколко пъти отказа да каже дали ще отстъпи мирно властта, в случай че загуби президентските избори на 3 ноември.

Той даде да се разбере, че само масови измами, за които без доказателства твърди, че стават възможни чрез по-масовото гласуване по пощата заради пандемията, могат да му попречат да спечели и породи опасения дори в собствения си лагер дали ще предаде мирно властта.

"Това е нещо невиждано в американската политическа история - да се тревожиш дали един действащ президент ще приеме решението на урните и ще гарантира мирен преход в управлението", каза 34-годишният Шон Елдридж, който е бивш кандидат на демократите за Конгреса от щата Ню Йорк.

Той е бил един от водачите на американското движение за узаконяване на еднополовите бракове, а след това е създал антитръмповата организация "Изправи се, Америка".

"Никога нямаше да си представя, че трябва да върша такава работа. Трябва обаче да повярваме на Тръмп, когато казва, че може да не приеме резултатите. Всичко, което е правил от три години и половина, показва пълното му неуважение към демократичните норми", каза той.

В една страна, където доскоро имаше масови демонстрации срещу расовото неравенство, последвали смъртта на чернокожия Джордж Флойд под коляното на полицай в края на май, "работата" означава да се подготвят нови събирания навсякъде.

Коалицията "Защитете резултатите", сред чиито ръководители е Елдридж, тази седмица подготви близо 250 събирания от Лас Вегас до Ню Йорк, от Мейн до Флорида.

В "Защитете резултатите" влизат над 100 организации, включително природозащитни, за правата на жените или на правата на хомосексуалните и поне една организация на републиканци анти-Тръмп. Те според Елдридж представляват десетки милиони души.

Точните места за демонстрациите тепърва се уточняват, но потенциалните участници са известени, че мобилизацията може да започне на 4 ноември в 17 ч. източноамериканско време (21 ч. по Гринуич).

Риск от насилие?

Като се има предвид броя на бюлетините, които са пратени по пощата или са пуснати с предварително гласуване, "трябва да сме готови да са нужни дни или по-дълго време преди да разберем кой е спечелил изборите и трябва да се уверим, че американците ще реагират бързо на всеки натиск, който би упражнил Тръмп, за да подкопае резултатите", каза Елдридж.

Американският президент пък призова своите привърженици да са готови "да следят много внимателно" какво става в избирателните секции и да сигнализират всеки опит за измама.

Предизборният му щаб създаде сайт, за да мобилизира поддръжниците му, които са призовани да изпълняват класически задачи като обикалянето от врата на врата сред избирателите, но някои хора се притесниха от избраното за този сайт име - "Армия за Тръмп" и от отказа на президента да осъди някои крайнодесни групи като "Горди момчета", които той даже призова "да стоят в готовност".

При това положение възможно ли е да се стигне до стълкновения? Според цитирани неотдавна от в. "Вашингтон пост" анонимни представители на ФБР, федералната полиция тази година отделя специално внимание на възможността от нарушения на реда и ще държи екипи в готовност да реагират на всеки инцидент. Представители на нюйоркската полиция също казаха, че се подготвят за възможни следизборни демонстрации.

Шон Елдридж уверява, че коалицията няма да реагира, ако Тръмп постигне очевидна победа, без "сериозна намеса" в резултатите. "Всички се надяваме, че няма да се наложи да се мобилизираме", каза той.

А ако бъдат задействани, демонстрациите ще са ненасилствени, увери той и добави: "Няма обаче да бъдем сплашени от опасната реторика и насилието, които виждаме в другия лагер."

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят