Публичното отсъствие на Путин поражда спекулации и коментари

Какво става, когато "диктаторът го няма на кормилото"

Владимир Путин и председателя на Върховния съд Вячеслав Лебедев, чиято среща според Кремъл се е състояла този петък

Руският президент Владимир Путин се срещна днес с председателя на Върховния съд Вячеслав Лебедев, съобщи пресслужбата на Кремъл в петък. Срещата се състоя в резиденцията на Путин в Ново Огарьово, се уточнява в изявлението. На сайта на президентството са качени снимки на Путин и Лебедев.

Кремъл съобщи също, че руският президент, който повече от седмица не е виждан публично, ще се срещне в понеделник с киргизстанския си колега Алмазбек Атамбаев.

По-рано тази седмица Путин най-напред отложи планирана среща с лидерите на Казахстан и Беларус в Астана, а после и други предвидени публични появи. Което доведе до спекулации (включително в руските медии), че може да е болен. Говорителят на руския президент Дмитрий Песков увери вчера, че здравословното му състояние е "повече от перфектно".

Нова версия: Кремъл показал стара снимка на Путин като днешна

Официалният сайт на Кремъл съобщи, че в петък, 13 март, президентът Владимир Путин е провел среща в Ново-Огарево с председателя на Върховния съд Вячеслав Лебедев. По този начин Кремъл се опита да докаже, че Путин е жив и здрав и да разсее спекулациите за отсъствието му от публичното пространство от 5 март насам. Зорки блогъри обаче са забелязали неголям, но важен детайл на снимките, предоставени от пресслужбата на Путин, пише сайтът 1stvc.net. На работното бюро на Путин стоят часовници, които няколко дни по-рано той подари на Рамзан Кадиров. За този свой подарък президентът на Чечения се похвали и описа подробно и в Инстаграм.

Още

Въпреки това уверение обаче коментарите по темата не спират, а съмненията вероятно няма да бъдат докрай разсеяни и след днешното съобщение на Кремъл.

За последен път Путин бе видян на публично място на 5 март, когато позираше за протоколни снимки на среща с премиера на Италия Матео Ренци. При все че Кремъл се опита "да подхвърли" в публичното пространство и други фотоси на президента, руският печат бързо установи, че това са по-раншни кадри.

Русия се е превърнала в истинска диктатура – когато диктаторът го няма на кормилото, изплуват ирационални страхове и ирационални надежди. Путин върна Запада не само към конфронтация с Русия в стила на Студената война, но и към креминологията (науката за Кремъл) от онова време, коментират западни медии в петък.

Снимките на сайта на президента, които трябва да създадат впечатление за бурна дейност на Путин в последните дни, изглеждат съмнително, пише германският "Ди Велт". Например, на 8 март Путин се срещнал в Кремъл с жени, чиито деца са постигнали изключителни резултати в изкуството, науката и спорта, но, както писа електронният вестник "РБК", позовавайки се на думите на една от участничките в срещата, тя се е състояла още на 5 март, като още тогава президентът изглеждал уморен. Руските журналисти споменават и поредица други разминавания от този род.

"Различията между официалната версия и фактите, както често се случва в Русия, породиха маса версии: някои потребители на социалните мрежи предполагат, че Путин е починал, други смятат, че в Русия е извършен преврат", пише германският вестник, като напомня, че преди две години отново гадаеше за здравословната състояние на Путин. "Този път президентът няма да има как да отсъства толкова дълго от публичната сцена: в понеделник в Русия ще бъде отбелязвана годишнината от присъединяването на Крим и, ако той не участва в тържествените мероприятия, ще стане ясно, че причините за отсъствието му са действително сериозни", добавя "Ди Велт".

"За 15 година на власт Путин си създаде имидж на енергичен лидер и активен спортист с помощта на многобройни фотосесии с разголено тяло, както и с пи ар ходове, свързани с бойни изкуства, екзотични животни, лов и риболов. Съща като в съветските времена периодичните опасения за здравето на държавния глава в Русия станаха обичайни, не на последно място заради секретността, ограждаща личния живот на Путин", пише британският "Гардиън".

"Кремъл изглежда полага големи усилия, за да прикрие всякакви признаци за това, че Путин може да е болен", пише вестникът и разказва епизода с публикуването на снимка и стенограма от срещата на президента с ръководителя на Република Карелия Александър Худилайнен в сряда, въпреки че всъщност срещата се е състояла още на 4 март, а в сряда Худилайнен се е намирал в Карелия, а не в Москва, на заседание на местното правителство, както свидетелстват местните медии и вестник "РБК".

"Руснаците, в това число и противниците на Путин, са разтревожени от едноседмичното отсъствие на Путин не по-малко, отколкото биха се притеснили деца, чийто баща се е запилял някъде и в продължение на няколко дни не се връща", пише "Блумбърг".

"Какво е това, ако не признак, че в колективното съзнание на нацията Путин е станал пълномащабен диктатор? Време е да отхвърлим евфемизмите. Путин е диктатор, който управлява Русия, опирайки се на страха и хитростта. Каквито да са причините за неговото отсъствие, страната не може да функционира, когато той не е на кормилото. Изплуват ирационални страхове и ирационални надежди", пише изданието.

"Какво се случи, Владимир?" - това е заглавието на редакционен коментар на британския "Таймс".

Путин върна Запада във времената на студената война с Русия, но и във времената на "кремлинологията", пише вестникът. В Москва са плъзнали слухове за здравословното състояние на президента и за стабилността на позициите му. Тези неясноти едва ли ще изчезнат бързо. Напрежението в кремълските властови структури явно нараства. И Западът трябва да използва това напрежение, за да накаже руския цар от 21 век заради агресията му срещу Украйна, заявява изданието.

На първо място това засяга информационния фронт. "Таймс" предлага западните правителства да използват научени от тях финансови тайни на хора от близкото обкръжение на Путин, за да осведомят за тях обикновените хора в Русия.

Второ, продължава вестникът, Западът трябва да последва съвета на опозиционера Алексей Навални от скорошното му интервю за "Файненшъл таймс" и да разшири списъка на санкционираните лица, като включи в него всички съратници на Путин. По-точно онези, които определят политиката на Кремъл срещу Украйна, а не хората, които само я осъществяват.

До момента санкциите не са убедили Русия да промени своя курс, а Гърция и другите европейски страни взеха да се съмняват в общата стратегия. Сега не е моментът Европа да се колебае, предупреждава "Таймс".

Буди само съжаления фактът, че се налага да страдат обикновените хора в Русия. Те обаче могат сами да сложат край на това, ако поставят искания за ново ръководство. Западът може да помогне.

Независимо каква е причината Путин да не се появява пред хора, Великобритания и съюзниците ѝ не бива да забравят, че от Путин трябва да се търси отговорност заради безумния му авантюризъм в Европа, завършва "Таймс".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?