Какво трябва да разкаже Обама за кризата в Украйна

Збигнев Бжежински. Сн.: БГНЕС

В най-скоро време президентът Барак Обама трябва да съобщи на американския народ, че украинската криза се е превърнала в най-голямата заплаха за системата за международна сигурност от края на Студената война. Измина повече от месец, откакто руснаците анексираха Крим и неотдавнашните събития само задълбочиха кризата: според различни данни в петък проруските опълченци са свалили два украински вертолета над Славянск, който се намира в техни ръце.

Въпреки това президентът до момента не е излязъл с цялостно изявление, засягащо реалните залози в този конфликт: защо ние се сблъскахме с този проблем, защо в наш интерес е да го решим заедно с руснаците и защо, ако преговорите не помогнат, ние ще бъдем задължени да помогнем на Украйна.

На първо място президентът Обама трябва да обясни защо ние не можем да се примирим с такава международна система, в рамките на която бандити могат да си позволят да завладяват други страни, а положението в тях може да се дестабилизира отвън. И защо общата отговорност за това носим не само ние, но и нашите съюзници и приятели, такива като Китай, които също са изключително заинтересувани от запазването на стабилността.

Като цяло подкрепям стъпките, които президентът Обама вече предприе. Отчитайки тази разновидност на демократичния съюз, в който членуваме, смятам, че той е действал именно така, както беше необходимо при тези обстоятелства. Но аз го обвинявам, че до ден-днешен той не се е обърнал към американския народ, за да му обясни спокойно и подробно положението. Той не направи нито едно сериозно изявление пред народа, за да разкаже за потенциалните рискове от голяма международна криза. Той се нуждае от подкрепата на американците. По тази причина трябва да ги убеди, че тази криза има огромно значение и че неговата позиция заслужава разбиране и подкрепа от нацията.

Обама също така трябва да се опита да убеди Запада, че ние все още носим отговорност за тази криза и той трябва да внуши на Москва, че ние сме сериозни. Ако желаем да сдържаме Русия, ние трябва да я убедим, че нейната агресия ще доведе до много негативни последици. Но това ще стане само в случай, че украинците се съпротивляват. Затова ние трябва да положим всички усилия, за да седнем с Русия на масата на преговорите и едновременно да помогнем на украинците да се защитят в случай на нападение.

Украинците ще се сражават, само ако знаят, че в крайна сметка ще получат западна помощ, по-конкретно под формата на доставки на оръжия, необходими за успешната отбрана на градовете. Украинците не могат да победят руснаците в открити пространства, където могат да бъдат изкарани хиляди танкове. Те могат да победят само в продължителни сражения в градски условия. В този случай руснаците ще се сблъскат със сериозни разходи, а в политически аспект тази война ще бъде безполезна. Но за да имат възможност да защитават градовете, украинците се нуждаят от противотанкови оръжия, преносими ракети и определена организационна структура.

В същото време ние трябва да проучим възможностите да се намери решение на украинската криза чрез преговори заедно с Русия. Това решение все още може да бъде намерено, ако Русия пожелае да изгради отношенията си с Украйна по образец на своите отношения с Финландия, която не е член на НАТО и в същото време играе активна роля в европейските дела, въпреки своите тесни връзки с Русия.

Обама трябва да убеди руския президент Владимир Путин, че САЩ са готови да използват своето влияние, за да гарантират, че истински независимата и териториално цяла Украйна ще води по отношение на Русия такава политика, която успешно води Финландия: това трябва да са отношения на взаимно уважение, Украйна трябва да получи възможност да поддържа икономически връзки както с Русия, така и с Европейския съюз, и не трябва да става член на военни блокове, които Москва може да приеме като заплаха за своята сигурност. Финландският модел може да се превърне в идеален пример за Украйна, ЕС и Русия.

Тъй като Русия се страхува, че Украйна може да стане част от ЕС, искам да напомня на руснаците, че за членството в него Киев трябва успешно да премине 32 различни изпита. Затова е необходимо време. Турците, например, започнаха преговори за присъединяване през 60-те години, т.е. преди половин век. По тази причина Русия не трябва да се страхува от бързата интеграция на Украйна в ЕС.

Подобен вариант на развитие на събитията може да бъде доста продуктивен, макар че ще бъде много трудно да убедим украинците да участват в неговата реализация. При всички положение в момента ние се сблъскваме с реална заплаха, защото Русия се опитва със сила да промени следвоенната система за сигурност. Ние също така се сблъскваме с вероятността, ако тези опити се увенчаят с успех, това да доведе до усилването на натиска върху най-уязвимите членове на НАТО. Именно по тази причина смятам, че ние трябва да дадем на руснаците ясно да разберат колко е голям залога в тази игра, каква висока цена ще им се наложи да платят и какви са параметрите на конструктивните решения.

* Авторът е бивш съветник по националната сигурност на президента на САЩ Джими Картър и автор на книгата "Стратегическата визия: Америка и кризата на глобалната сила".

По БГНЕС

Споделяне

Още по темата

Още от Анализи и Коментари