Каквото е договорено с учителите, това е, бюджетът замина в НС

Каквото е договорено с учителите, това е, бюджетът замина в НС

Проектът за държавен бюджет за следващата година е приет от министрите, влиза в парламента и оттук нататък дебатът за парите за образование ще се води на това равнище. С тези думи министърът на финансите Пламен Орешарски на практика отклони възможността за следващи договаряния на синдикатите с правителството и прехвърли горещия картоф към парламента.

В сряда учителите все още стачкуват, но част от училищата отвориха врати за учениците, а протестиращите са объркани от поведението на синдикатите и неотстъпчивостта на правителството. Стачката започна на 24 септември и счупи българските рекорди по продължителност и масовост. В разгара ѝ близо 100 процента от заетите в средното образование спряха работа, а на протестен митинг в столицата излязоха над 50 хиляди души.

В сряда стачните комитети по места взеха решение от понеделник протестът им да премине в щафетна стачка, което ще позволи на учениците да се върнат в клас. Според информация на Министерството на образованието и науката 54 училища в страната са прекратили ефективните протести.

Министър Орешарски изрази очакване, че в следващите дни ще се стигне до споразумение със синдикатите.

Секторът на образованието беше изостанал в реформите, а оттук и в заплащането. В следващите години големите училища ще усетят ползите от новия механизъм на финансиране с делегираните на училищата бюджети. При по-малките училища сме готови да помогнем при достигане до финансови трудности, каза още Орешарски.

Неотстъпчивост прояви и министърът на образованието и науката Даниел Вълчев. Преди заседанието на правителството той попита пред журналисти всъщност върху какво трябва да продължат преговорите със синдикатите. Според него миналия петък е била постигната договореност и било хубаво да се види колко училища в момента са в стачка.

Синдикатите разпратиха проектоспоразумението на стачните комитети в страната и поискаха те да дадат становището си. Подписването и прекратяването на стачката щеше да стане, ако половината стачни комитети одобрят документа. До момента обаче няма необходимото одобрение.

След края на правителственото заседание Даниел Вълчев леко смекчи тона и заяви, че следобед ще има среща с представителите на Единния стачен комитет и ще им обясни “внимателно” предложението, което е било договорено в петък. Той повтори, че няма да се правят промени в бюджета, защото той е заминал за парламента.

Вълчев потвърди, че от 1 ноември учителските заплати ще се увеличат с 80 лв., а към 1 юли догодина средната брутна заплата на учителите ще бъде 650 лв., а на непедагогическия персонал нарастването ще е пропорционално.

Издръжката за ученик да стане 1381 лв. 

В последен опит да извоюват още пари за образование, синдикатите поискаха правителството да се увеличи държавната издръжка за един ученик. Според стачния комитет предложеното увеличение на издръжката от 933 лв. тази година на 1151 лв. догодина, да бъде допълнено с 1381 лв. от 1 юли. По този начин синдикатите се опитаха да извоюват още пари, за да достигнат до исканото от тях от три пъти по 20% - от 1 ноември, 1 януари и 1 юли.     

Синдикатите обявиха още, че в споразумението от миналия петък няма гаранции от страна на правителството, че договореното ще бъде изпълнено. От своя страна образователният министър обяви, че няма да има отстъпление от обещаното, защото образованието и здравеопазването ще бъдат основни приоритети в правителствената политика догодина.

Парите за образование ще дойдат от увеличението на БВП

Реално догодина за образование ще бъдат отпуснати с 470 млн. лв. повече от тази година, е записано в проектобюджета за следващата година. Това е 4.2% от БВП. По план в бюджета за тази година бяха заложени също 4.2% от БВП за образование, но очакваният ръст от 6.4% от БВП догодина ще гарантира по-голямата абсолютна сума за сектора. На практика това означава, че като дял от БВП увеличение за образование не е предвидено. 

Според правителството увеличената издръжка на един ученик и въвеждането на делегираните бюджети ще позволи да се осъществи ръстът на заплатите, дори да не се извърши съкращение на персонал.

Протести заради матурите и за заплатите във ВУЗ

Денят на народните будители 1 ноември ще бъде белязан от протести на ученици в 19 града в страната, които искат поредна отмяна на задължителните зрелостни изпити за дванадесетокласниците. Организатор на проявите е випуск "Единство", който планира митинги, шествия, подписки и други прояви, подкрепени и от родителите на випускниците.    

Освен София, протестите ще обхванат Пловдив, Варна, Пазарджик, Велико Търново, Велики Преслав, Перник, Плевен, Котел, Враца, Силистра, Кърджали, Добрич, Шумен, Ботевград, Габрово, Дупница и Хасково. 

На среща миналата седмица в МОН с ученици, дошли да протестират срещу матурите, министър Даниел Вълчев им предложи да бъде организира среща "за" и "против" тези изпити 15 дни след приключване на учителската стачка. Той каза на учениците, че матурите са отлагани много пъти от 1999 г. насам, а организирането им през 2008 г. е записано в закон и той няма намерение да инициира промяната му.

На 1 ноември в София ще се проведе и национален митинг-шествие на работещите в системата на висшето образование и науката. Организатор е НБС “Висше образование и наука” – КНСБ, Софийския университет “Св. Кл. Охридски”, Съвет на ректорите на висшите училища в България, Българската академия на науките, Съюз на учените в България.

Ще бъдат обявени искания за повишаване на субсидиите за висшите училища и БАН. Митинг-шествието ще премине под надслова “С духа и силата на българските будители да съхраним образованието и науката за бъдещето на Република България”.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?