Кал отново блокира търсенето на затрупаните в "Ораново" миньори

Сн.БГНЕС

В нощта срещу сряда издирващите двамата затрупани в рудник "Ораново" миньори са свързали прокопаваната от няколко дни обходна галерия със сектора на основната, където се предполага, че са Николай Михайлов и Иван Лазаров, но работниците не са открити, а екипите са се натъкнали отново на кал. Това съобщи управителят на мината край Симитли Валери Манов.

 

Тежкият инцидент, при който загинаха други двама миньори - Асен Стойнев и Христо Младенов, стана на 16 юли и оттогава се провежда акция по търсенето на колегите им.

 

За съжаление, спасителните екипи отново са попаднали в основната галерия на кал, която предстои да се изгребва и да се чисти сектора, обясни Манов, цитиран от БТА.

 

Изкопаването на обходния тунел започна на 24 юли именно заради продължаващия теч от кал и глина в основната галерия, което направи много рискови условията за работа и специалистите избраха варианта да се прокара обходна галерия, за да се гарантира безопасността на спасителните екипи.

 

Ние и преди това направихме изпреварващи сондажи и се установи, че има кал в камера "А", обясни управителят на мината. Въпросът е да не е под налягане, за да може да се гарантира безопасността на хората, добави той. Галерията е дълга около 12 метра, където се надяваме по-скоро да открием двамата миньори. Предстои в близките часове да се извършат укрепителни дейности, за да се върви безопасно напред.

 

Междувременно от благоевградската Инспекция по труда съобщиха, че направените проверки при пробива на двете галерии установили, че не е нарушен крепежът там.

 

"Ако при пробива на галерията крепежът бе смачкан и имаше наличието на резервоар с метан вътре, щеше да се наложат нови крепителни дейности и направата на дегазация вътре, което щеше да отнеме още една смяна на спасителите”, заяви шефът на Инспекцията по труда Петър Попадиин, цитиран от агенция "Фокус".

 

Той допълни, че от 2007 г. до сега на рудника са съставени 17 акта, издадени са 17 наказателни постановления на обща стойност 33 хил. лв. Всичките са потвърдени от съда, защото са обжалвани, като на два от тях съдът е намалил сумите.

 

По думите на Попадиин, причините за инцидента ще се изясняват и със следователи, и с инспектори от Инспекцията по труда, и с минни професори, които са назначени със заповед на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

 

"След като станат ясни резултатите, те ще бъдат публично обявени", заяви Попадиин.

Споделяне

Още по темата

Още от България