Калчев недоволен от темпото на правителството

Не съм разговарял с министър-председателя на тема напускане на правителството. Това заяви днес министърът на държавната администрация Димитър Калчев по повод еднотипни публикации в няколко издания, според които НДСВ подготвя смяната му с царския депутат Константин Пенчев.

Мисля, че това е спекулация и се шуми много - така премиерът Сакскобургготски отговори на въпроса вярно ли е, че Димитър Калчев ще напуска кабинета.

Самият Калчев каза, че не е получавал критики за своята работа от премиера. По-късно днес той е имал среща с министър-председателя и за оставка не е ставало дума.

Калчев каза, че ако подава оставка, ще я подаде сам, а не под влияние.

Като причина за рокадата в днешните публикации са посочени липсата на реално раздвижване на административната реформа, сочена от Европейския съюз като основна слабост за България, наред със съдебната реформа. Липсата на подготвена администрация е една от основните пречки в ефективното усвояване на парите от европейските предприсъединителни фондове.

До 1 май трябваше да са готови и промените в Закона за държавния служител и Закона за държавната администрация.

Днес Калчев заяви, че е предал проектозакона за държавния служител още в края на миналата година. Досега той не бил разгледан от правителството, защото трябвало да се обсъди от главните секретари на министерствата, после да се съгласува с началници на кабинети и накрая - с областните управители.

"Идвам от бизнеса, от промишлеността, бил съм генерален директор на тежка промишленост, генерален директор на банки", припомни министърът, запитан дали се чувства дискомфортно в правителството.

"Темпото трябва да бъде по-високо", добави Калчев. Така индиректно той разкритикува мудните процедури, наложени в Министерски съвет.

За първи път проблемът с административната реформа доби публичност преди няколко месеца, когато по предложение на министъра по европейската интеграция Меглена Кунева правителството създаде съвет по административната реформа. Той бе оглавен не от ресорния Калчев, а от вицепремиера и министър на труда Лидия Шулева, сочена от ЕС като отличник сред министрите в предприсъединителния процес.

Информацията за напускането на Калчев в пресата индиректно е потвърдена от бившия вицепремиер и настоящ съветник на президента, Костадин Паскалев. Той обяснява, че отдавна функциите на бившия му колега в кабинета се орязват. Според информацията, конкретните правомощия на министъра все повече се изземват от главния секретар на Министерския съвет Севдалин Мавров, който наскоро, в отсъствието на Калчев, даже назначил шеф на дирекцията "Обществени поръчки", която е най-важната на подчинение на министъра.

Изводът на Паскалев е, че или се цели неглижиране на съидейника му Калчев, или е начин да бъде накаран сам да се оттегли от поста.

Според информациите, гневът на НДСВ по отношение на Калчев се разбунил и от скорошното му изявление, че вярва на прогнозата на БСП-лидера Сергей Станишев за надигащата се лява вълна в България. Калчев заяви това пред медиите непосредствено след дебатите по вота на недоверие към правителството, внесен от ОДС.

От НДСВ официално отричат, че се готви подобна рокада. Заместник-председателят на парламентарната група Борислав Ралчев заяви, че това не е предмет на обсъждане в групата.

Той допълни, че според царските депутати лицата, които са направили тази "провокация" със смяната на Калчев дължат минимум извинение. Според Ралчев една от възможните цели на тази провокация е "клатене на държавата". Този, който инсинуира и провокира едни такива "новини", поведението му е недостойно, посочи депутатът, без да визира конкретно име.

Цитираният като приемник на Калчев Константин Пенчев също отрича да се подготвя подобна рокада и заявява, че това е много стар слух.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?