Калфин: Ако се сърдим като дете, не правим услуга на себе си и ЕС

Калфин: Ако се сърдим като дете, не правим услуга на себе си и ЕС

България няма да влиза в опозиционна роля заради решението на Европейската комисия да ни спре парите по ФАР, заяви в понеделник вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин в Брюксел пред журналисти след срещата на външните министри на ЕС.

“Ако започнем да се правим на сърдито дете, инатливо, и да започнем да правим напук на комисията, мисля, че нито услуга на себе си, нито на Европейския съюз ще направим. И на никого въобще не му минава през ума такова нещо”, коментира Калфин невъздържаната реакция на представители на правителството за наложената наказателна мярка. Самият той миналата седмица също в Брюксел отправи остри критики към Главна дирекция (ГД) "Разширяване" на ЕК, която не е оказвала необходимото съдействие на България, а преди десетина дни ни отне 220 млн. евро по ФАР.

Икономическият екип на правителството отчита влиянието на спрените евросредства, както и на инвестиции, които ще се отклонят от България заради често пъти силния език, който се използва не само от Еврокомисията, но и от доста представители на европейските институции, каза още вицепремиерът.

"Отчитаме всичко това, но нека всеки да си носи отговорността за всичко, което е свършил”, продължи да коментира той.

Очевидно правителството трябва да приеме политики, които да гарантират, че няма да се случи повторно спиране на европейски средства, каза Калфин,

"Това, че получихме такъв сигнал от ЕК, съвсем не значи, че трябва да спрем работа и ние знаем какво трябва да се направи, но това не трябва само да се обсъжда, а и да се направи”, заяви още Калфин.

Майкъл Лий обясни лично на Станишев защо са спрени европарите

Същия ден в София беше шефът на ГД "Разширяване" Майкъл Лий, набеден от правителството и БСП като основен "виновник" за спрените евросредства. След като дни наред бе обвиняван в "двоен стандарт", неотчитане на напредъка и злонамерено отношение към България, Лий бе крайно пестелив в изявленията си след разговорите с премиера Сергей Станишев, заместничката му по еврофондовете Меглена Плугчиева и националния ръководител на средствата от ЕС Димитър Ивановски.

Домакините така и не направиха изявления.

Майкъл Лий каза пред репортери, че техническа мисия на ЕК ще проверява напредъка на страната в областна правосъдието, здравеопазване и социалните дейности. Лий похвали свършената работа след назначаването на вицепремиера Плугчиева и даде висока оценка на Ивановски, като подчерта обновлението в персонала на Централното звено за финансиране и договаряне към Министерството на финансите. То, заедно с Агенция ФАР към МРРБ, бяха двете звена, които останаха без акредитация и възможност да контрактуват проекти по предприсъединителната програма на ЕС.

Затегнатият контрол също бе отчетен от Майкъл Лий, но той обвърза възстановяването на плащанията по "замразените проекти" с времето и допълнителните стъпки, които правителството трябва да предприеме.

Важен за тази цел ще е и докладът на техническата мисия от януари. От него ще зависят и бъдещите стъпки на ЕК, предупреди Майкъл Лий. Визитата му в София е по искане на еврокомисаря по разширяването Оли Рен.

"Поръчкова схема" и "заяждане"

На фона на оплакванията на българското правителство, че едва ли не дирекция "Разширяване" на ЕК ги държи в информационно затъмнение, зам.-министърът на регионалното развитие Савин Ковачев заяви в понеделник, че въобще не иска да разговаря с Майкъл Лий.

Аргументите на ГД "Разширяване" за отнемането на акредитациите на агенциите по ФАР са недостатъчни, несъстоятелни и са "може би проява на някаква поръчкова схема, която се разиграва с програмата ФАР в Република България", коментира пред БНР Ковачев, който е и ръководител на програма ФАР в Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Миналата седмица вицепремиерът Плугчиева огласи публично мотивите на ЕК за окончателното отнемане на акредитациите по ФАР, с което страната ни се "сбогува" с 220 млн. евро, а още 410 млн. остават под въпрос. Допуснати са нередности във всички фази на възлагане на европейските проекти: непоследователно и различно интерпретиране на разпоредбите на Закона за обществените поръчки; неадекватно структуриране на оценителните комисии; липса на независим експерт в оценителните комисии; непълноценно функциониране при предварителния контрол при осъществяване на обществени поръчки; занижен или липса на контрол от страна на изпълнителната агенция върху изпълнението на проектите; недостатъчно проследяване по подозрения за конфликт на интереси и нередности; недобро архивиране на документацията; недостатъчен административен капацитет, съпроводен с високо текучество и загуба на институционална памет и приемственост и др. Всичко това е описано в доклад от 100 страници, изготвен на база на оценка на работата на двете звена в периода юли 2007-юли 2008 г.

Според Савин Ковачев обаче ЕК се "заяжда" с България и "това е препоръка, която никъде другаде не е правена в Европа, въпреки че много голяма част от другите държави са имали подобен проблем".

Той заяви, че не иска нищо да говори с Майкъл Лий и добави, че сме получили "приятелски шамар", "при това без много така изводи, примери, конкретни данни, обосновавания."

"И просто, според мен, се получи така, че когато докторът заподозря, че имаме главобол, реши, че е най-добре да ни отреже главата в случая", допълни Ковачев.

Според него само 4-5 от 17-те основни твърдения на ЕК за агенция ФАР към МРРБ били "действително са мотивирани", останалите са "плод на чисто доктринерни спорове, недостатъчна, така, събрана информация или изкривено интерпретиране на информацията."

Според Ковачев експертите на ЕК са чужденци, които са чели законите ни "отгоре-отгоре".

Споделяне

Още по темата

Още от България