Калфин: Без гласувания заем кабинетът щеше да подаде оставка

Ивайло Калфин. Сн. БГНЕС

Ако гласуването на външния дълг се беше провалило, правителството щеше да подаде оставка, а държавата да изпадне във финансова катастрофа, заяви вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин (АБВ).

Гласуването беше важно и ако не беше минало, това не означаваше просто оставка на
правителството, тя беше неизбежна, а това означаваше през май да спрем плащанията и обслужването на дълга, което означава катастрофа в държавата, коментира във вторник той пред журналисти в Брюксел, цитиран от БТА.

Калфин повтори позицията си, че проблемите около приемането на дълга са били създадени изкуствено: "Заради изключително неадекватния начин, по който беше представена тая тема, и естествено тя беше добре използвана от опозицията за така шумна кампания. Ще припомня, че декември месец, когато беше приет бюджетът за 2015-а година, в него пише - издаване на дълг тази година до 8.1 милиарда лева, от които 6.9 милиарда е външен дълг и държавни гаранции с таван до 3 милиарда лева допълнително. Защо тогава някой не го постави тоя въпрос?"

По повод създалото се напрежение в АБВ и заканата на лидера Георги Първанов да подаде оставка, Калфин каза, че се е опитвал да убеди колегите си в необходимостта от одобряване на банковото споразумение.

"Има различия в мнението. Действително аз се опитах да защитя тези аргументи на политическите форуми в партията и не можах. Разбира се, ако АБВ беше гласувало "против", имаше основания да бъде разгледано участието въобще в коалицията. Аз няма как да съм министър, без АБВ да е част от коалицията", заяви Калфин.

Депутатите от АБВ до последно бяха против предложената от правителството дългова програма, а решението да не подкрепят ратификацията на договора с четирите банки посредници бе обявено от Първанов вечерта преди заседанието на парламента. Малко преди гласуването обаче АБВ заявиха, че поетият от финансов министър ангажимент да не бъдат използвани 2 млрд. лв. от 16-милиардния дълг е достатъчно основание да подкрепят предложението. Самият Калфин пък направи изказване от парламентарната трибуна, в което намекна, че ще подаде оставка, ако депутатите от АБВ гласуват "против".

Сегашното твърдение на вицепремиера, че ако решението за дълга не беше минало, правителството щяло да подаде оставка, идва след намеците на премиера Бойко Борисов, че би се оттеглил, ако не получи подкрепа за предложението. Неофициално от ГЕРБ твърдяха, че Борисов възнамерявал да се прости с подкрепата на АБВ и Патриотичния фронт, които също бяха против дълга, но в крайна сметка гласуваха "въздържал се", което пък бе удобен повод за ДПС да дадат подкрепа за важното за Борисов решение. ДПС също се извъртяха в последния момент. Цялата несигурност и машинации около гласуването разтревожиха съпредседателя на Реформаторския блок Радан Кънев, който призова Борисов да гарантира стабилността на четирипартийното управляващо мнозинство, тъй като в противен случай коалиционното правителство на ГЕРБ и РБ ще изпадне в тотална зависимост от ДПС.

Калфин: Няма драма в АБВ, проявява се въпрос на чест

В коментара си пред български репортери в Брюксел Калфин заяви, че условията на АБВ са били за "намаляване на размера на дълга, защото е прекалено голям, макар аз да съм на различно мнение, както и да има инвестиционна програма за подпомагане на икономиката през следващите години".

До последно се водиха преговори, ГЕРБ поеха ангажимент да се намали дългът от 16 на 14 милиарда лева, но това няма как да се включи в договора, защото това е ратификация, парламентът може да каже "да" или "не". Другият вариант беше изтегляне на предложението на Министерския съвет, министърът на финансите да влезе в нови преговори и пак да се върне в Народното събрание.

Тук беше разминаването между председателя на АБВ и парламентарната група. Няма дълбока драма, там се проявява и въпрос на чест, кой кога е казал, защо е казал, какво е
направил. Надявам се да се уталожат тези неща, заяви Калфин.

В отговор на въпрос той каза, че няма лидерски амбиции, както и че в АБВ работят в екип с безспорен лидер, който се надява искрено да остане на поста си.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?