Калфин: България няма претенции да посредничи за Косово

България никога не е имала претенции да бъде посредник между Белград и Прищина за Косово, но в същото време полага всички усилия да създаде атмосфера за диалог. Това заяви министърът на външните работи Ивайло Калфин пред журналисти след заседанието на парламентарната комисия по външна политика, на което беше изслушан за развитието на ситуацията в Косово.

Досега подкрепяме всички усилия на екипа на специалния пратеник на ООН за Косово Марти Ахтисаари и не си представяме, че трябва да правим паралелни на неговите усилия, добави министър Калфин.

Той отбеляза, че позицията на България съвпада с тази на Европейския съюз. Подкрепяме предложението на Ахтисаари като единствено възможното след 11 кръга преговори с Прищина и Белград, каза Калфин.

Според Калфин в рамките на ЕС България настоява решението за статута на Косово да не бъде разглеждано като отделен проблем. Трябва ясен знак за европейска перспектива, който да бъде получен в Белград и в Прищина, заяви още той.

По същото време в Белград президентът Георги Първанов, който е на официално посещение в Сърбия, заяви по същия въпрос, че се надява да има единна европейска позиция за статута и бъдещето на Косово и България ще участва активно във формирането на такава позиция.

След срещите си с премиера и с президента на Сърбия Воислав Кощуница и Борис Тадич Първанов заяви още, че е важно в преговорите за Косово да бъдат отстоявани правата и интересите на отделните религиозни и етнически общности. “Много важно е ясно да бъдат разписани ангажиментите на международната общност, в това число и ангажиментите на ЕС и НАТО като гаранция за правата на отделните общности”, каза Първанов.

Президентът определи българо-сръбските отношения като най-добрите в последните 130 години. Той приветства намеренията на двете страни към взаимно отваряне, включително и откриването на нови гранично-пропускателни пунктове.

Споделяне

Още от Балкани