Калфин: Делян Пеевски трябва все повече да обяснява какво е направил или контролира

Ивайло Калфин.

"Мисля, че Делян Пеевски все повече трябва да говори и да обяснява за много от нещата, които е направил или контролира", каза евродепутатът Ивайло Калфин в коментар на разкритията, направени от депутата от ДПС и медиен магнат в последната седмица на нестихващи задочни обвинения между него и бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. "Мисля, че трябва все повече да излиза това, което се е случвало, на светло", каза Калфин в неделя пред БНР.

"Не знам дали е премислено предварително. За мен е много важно защо 40 пъти депутат от опозицията, чиито медии са ласкави към предишната власт, е ходил в кабинета на вътрешния министър и по кои теми са говорили. Интересува ме сега дали се случва това нещо. Все повече трябва да говорим, ако говорим за хора, които използват политиката, за да си вършат бизнес интересите", каза Калфин.


Той не изключи вероятността за общи действия между ДПС и ГЕРБ при предишното правителство независимо, че Движението за права и свободи официално беше в опозиция.

"Аз даже не знам дали участието на ДПС или на някакви финансови кръгове, икономически, които се въртят около Движението. Очевидно, че се вдига една много интересна завеса. ДПС в парламента беше много ясно заявена опозиция, но се оказва, че негов и то влиятелен депутат е ходил по - често в кабинета на вътрешния министър, отколкото в парламента", каза Калфин.

"Очевидно е, че, така, схемите, всичките, които прави господин Пеевски около себе си, са насочени пряко към негови политически фаворити. Както беше фаворит ГЕРБ в предишното
управление, сега е фаворит сегашното управление", продължи Калфин.

Той обърна внимание, че най-острите медийни реакции срещу АБВ са от медиите на Пеевски, което, по думите му, е "много показателно за икономическия интерес на техните собственици".

"Това е най-порочната част от българската политика, когато на гърба на гласовете на хората и на гърба на политиката много хора си провеждат финансовите интереси. Мисля, че стигна вече до крайности, до абсолютни неприемливи крайности това положение", коментира Ивайло Калфин.

Ивайло Калфин ще води алтернативната лява листа на АБВ за евроизборите. Това решение на бившия президент Георги Първанов и привържениците му показа съществуващия разрив в БСП.

Според проправителствените медии на срещите на АБВ с избиратели се събират много малко хора, на което Калфин опонира: "Ако 500 души в зала препълнена в Младежкия дом са малко – здраве. Някой да напълни повече от тях. В Монтана беше препълнена залата. Преди това имахме срещи в доста села. Аз бях в села Лехчево, видях се с около 60 души."

Ивайло Калфин потвърди, че ръководството на партийната организация на БСП в Монтана е в оставка. Там отдавна има конфликт с ръководството на БСП и това действително се случи в Монтана. Целта навсякъде, не само в Монтана, е не да разцепваме БСП, а целта е да говорим с хора, които търсят нещо по - различно, изпълнение на ангажименти, обясни Ивайло Калфин.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?