Калфин е поискал 50 млн. лева за коледни добавки към пенсиите

Калфин е поискал 50 млн. лева за коледни добавки към пенсиите

Вицепремиерът социален министър Ивайло Калфин е предложил да бъдат отделени 50 млн. лева за коледни добавки на възрастните хора с най-ниски пенсии. Той коментира, че се надява раздаването на добавки по Коледа и Великден да стане практика.

“За съжаление тези добавки зависят от моментното състояние на бюджета. Те са еднократни и се вадят от него. През последните Великден и Коледа бяха отделени по 50 милиона лева. Много ще се радвам тази практика да продължи и мисля, че има разбиране в правителството в това отношение”, каза Калфин пред журналисти.

По думите му според разчетите на финансовия министър Владислав Горанов към момента раздаването на коледните надбавки изглежда напълно възможно, но окончателното решение за това ще бъде взето едва през декември.

“Ако питате мен идеалният вариант е да се увеличат така пенсиите, че да няма подобни надбавки. Те също създават напрежение, но в крайна сметка такива са възможностите на бюджета да подпомогне хората с най-ниски доходи и затова и по този начин се разпределят тези средства”, каза Калфин.

За Великден 1 230 000 възрастни с пенсии до 286 лева, колкото е линията на бедността, получиха по 40 лева над пенсиите си.

Споделяне

Още по темата

Още от България