Калфин е против облагането с данък на най-ниските пенсии

Ивайло Калфин. Сн. БГНЕС

Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин заяви в сряда, че идеята за облагането на пенсиите на работещите пенсионери не трябва да се отхвърля, но той лично не одобрява да има данък върху най-ниските пенсии.

"Съгласен съм, че темата трябва да се обсъди, не мисля, че трябва да се отхвърля на първо време, но не мисля, че хората с ниски доходи, ако някой взима около минималната пенсия и работи, надали това би трябвало да бъде ограничавано. В същото време тогава, когато търсим възможности за отваряне на работни места, пък има и положителен ефект", заяви Калфин.

Против облагането на пенсиите на работещите пенсионери с данък се обяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров. По думите му при сегашния размер на пенсиите в България, това не е най-доброто решение. "Това, което трябва да ни занимава, е как да направим пенсиите по-адекватни с цялата реформа и как да се намери формулата за устойчивост на пенсионната система", заяви той.

Калфин коментира още, че всички въпроси на работната група, която заседава всяка седмица по темите за пенсионната реформа са спорни. "Идеята ми не е да отделим спорни от неспорни, а да потърсим компромис, за да приемем общ пакет от мерки, който да стабилизира пенсионната система и да направи НОИ по-независим", заяви Калфин.

Той обясни, че след като се изчерпа обсъждането по всички въпроси остават два големи въпроси, за които трябва решение, а именно - възрастта за пенсия за служителите в специалните ведомства и системите за получаване на ТЕЛК.

"Извадиха се всички проблемни въпроси по пенсионната система, ще бъде грехота, ако това не доведе до някакъв резултат", каза той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?