Калфин е скептичен, че ТЕЛК могат да бъдат закрити

Ивайло Калфин. Сн. БГНЕС

Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин отхвърли идеята на здравния министър Петър Москов трудово-експертните лекарски комисии да бъдат заменени от лицензирани лекари, които само да определят степента инвалидност, а социални работници да преценяват на тази база кой от какви социални придобивки има нужда.

Преди ден Москов представи пред парламентарната здравна комисия идеята си, която цели да сложи край на опашките и дългото чакане за освидетелстване.

Калфин коментира в петък в парламента, че между здравното и социалното министерство се водят разговори по темата с медицинската експертиза, но "категорично не може да се говори за закриването на ТЕЛК и за прехвърляне на подобна отговорност към социалните работници".

Според Калфин социалните работници нямат капацитета да преценят от каква помощ има нужда човек на базата на медицинската експертиза.

"Социалните работници не са тези, които могат да го преценят. Тогава, когато те получат една медицинска диагноза, която би могъл да направи лекарят, както вчера разбирам от медиите, че е казал господин министърът, на основата на тази медицинска диагноза нито един социален работник не може да прецени, нито пък има този капацитет държавата и цялата Агенция за социално подпомагане, каква точно помощ е необходима", коментира Калфин.

"Мисля, че ще продължим разговорите. Да видим как точно ще уточним така, че мнението на лекарите да бъде меродавно, а не след това да подлежи на допълнителни оценки. Преди да намерим едно решение, в което всички сме убедени, надали ТЕЛК ще спрат да работят", заяви Калфин.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?