Калфин е в алтернативна "тройка“ за Гърция на европейските социалисти

Европейските социалисти обявиха, че не са доволни от предложението на Тройката (Европейската комисия, МВФ и Европейската централна банка) за спасението на Гърция и ще формират алтернативна Тройка, която ще изготви нова програма.

Част от социалистическата тройка ще бъде бившият външен министър Ивайло Калфин, съобщи офисът на евродепутата в ЕП.

Калфин ще работи заедно с люксембургския парламентарист Робер Гьобелс и португалката Елиса Ферейра. Те ще заминат на мисия до две седмици.

Тримата ще подготвят програма за реформи, която залага на икономическия растеж и заетост, а не единствено на ограничаване на разходите.

"Разбира се, че задлъжнялостта трябва да бъде намалена, но това не бива да става за сметка на заетостта и растежа", обясни председателят на групата на ПЕС в ЕП Ханес Свобода.

Социалистите смятат, че икономическата и социална ситуация в Гърция е твърде крехка и предложените от Тройката мерки и ултиматумите, които се налагат на страната, само влошават ситуацията.

Предложението на тримата евродепутати се очаква след месец. За разлика от мерките на Тройката, то ще бъде обсъдено от гръцката общественост, и в Европейския парламент.

"Моето убеждение е, че решението на гръцките проблеми не се намира единствено в бюджетните съкращения. Необходими са мерки за преструктуриране на икономиката и широка обществена подкрепа", заяви Ивайло Калфин.

Споделяне

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?