Калфин: Интересно дали "Джи Пи Груп" ще си търси правата в съда

Злоупотребите с еврофондове вече ще стигат до съд при обвинения от европейския прокурор

Ивайло Калфин, сн. БГНЕС

"Джи Пи Груп" може да си търси правата в съда. Интересно е дали ще си ги потърси", коментира бившият вицепремиер и социален министър Ивайло Калфин по повод разпореждането на премиера Бойко Борисов най-голямата строителна компания да бъде извадена от проекти с държавно и европейско финансиране заради започналата проверка спрямо нея за корупция и машинации за печелене на поръчки.

За да се изолира от обвиненията и да не се обяснява всеки ден, премиерът казва: "Махнете ги". Това е извън законовите рамки, каза Калфин в неделя пред БНР.

Той припомни, че в момента в ЕС се създава пост на европейски прокурор, който ще се занимава със злоупотребите с европейските фондове и България подкрепя това решение. По думите му този европейски прокурор ще може да внася обвинения в съда.

"Тежките нарушения с европейски фондове вече няма да минават с леки проверки с препоръки, а ще финишират в съда. Това ще бъде факт от следващата година. Вече не може някой да си създаде някаква затворена система, в която никой да не му се бърка. Не може да мине някое безобразие, без да бъде забелязано", каза Калфин, който е настоящ специален съветник на еврокомисаря по бюджета и човешките ресурси.

Годишно България получава над 1 млрд. евро от европейските фондове, отбеляза той и подчерта, че европейските средства не са равни на корупция.

"Дупката" във Варна, къщата на Яворов – защо бяха приватизирани? За да дадем сега всички средства от публичния си бюджет, за да си ги купи обратно държавата… Кой носи отговорност едно време, че ги е приватизирал? Никой! Вече даже сме забравили кой е бил там", коментира още Калфин.

Икономистът Георги Ганев от Екипа за управленски алтернативи на "Демократична България" добави, че хората вече се интересуват от обществената ефективност на разходването на европейски средства. Обществото става по-взискателно към своето управление, подчерта той.

Разследването на българската прокуратура и проверката на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) бяха провокирани от разследване на сайта "Биволъ" за практики на строителната компания "Джи Пи Груп", свързвана с изпълнителния директор на "Лукойл" Валентин Златев, който отрича такава връзка.

Компанията освен това отрече злоупотреби с европейски средства, но доброволно се оттегли от най-голямата си поръчка – за строежа на тунел "Железница" (185 млн. лв.) и от тази за ремонт на трасето на трамвай №5 (40 млн. лв.). И двата проекта се финансират със средства от еврофондовете. Засега не е ясно какво ще се случи с други два големи търга с еврофинансиране, в които "Джи Пи Груп" участва заедно с чужди фирми - за реконструкцията на ж. п. линията Елин Пелин – Костенец (354 млн. лв.) и за изграждането на газовата връзка с Гърция (290 млн. лв.)

Изпълнителният директор на "Джи Пи Груп" Владимир Житенски обяви през седмицата, че няма политически чадър над компанията и дружеството винаги е спазвало закона."Сатанизират ни по този начин и разговорът ще продължи в съда", каза той пред Нова тв, но засега не е ясно дали компанията е потърсила правата си по съдебен път.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес