Калфин иска повече хора от Източна Европа в Европейската дипломатическа служба

Назначенията на жени дипломати и на представители на новите страни са все още твърде малко в Европейската служба за външна дейност (ЕСВД). Това посочва евродепутатът от ПЕС Ивайло Калфин в становище, което предлага на Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент.

Според Калфин парламентът трябва да обърне внимание на службата, че на средните нива и сред младшите дипломати мъжете и идващите от старите страни членки са повече.

Справка от службата показва, че в нея работят 32-ма българи.

9 от тях (три жени и шестима мъже) имат дипломатически ранг, трима са служители без дипломатически ранг, трима са на асистентски позиции, петима - на временни договори и 12 са командировани от България.

Освен това Калфин е на мнение, че дипломатическата служба на ЕС се справя добре с управлението на разходите си, независимо от техническите трудности през първата година, откакто тя има собствен бюджет.

Калфин предлага парламентът да поощри върховния представител за външната политика и сигурността Катрин Ащън да използва незаетите постове, за да върне баланса между стари и нови страни. Препоръчва се и постигането на баланс между пратениците на страните членки и служителите на евроинституциите.

За икономия на средства българският евродепутат смята, че дипломатическата служба трябва да обърне повече внимание на командировките, като предпочита съчетаване на пътуванията на служителите си вместо да ги изпраща на отделни мисии, както и да проучи разходите на работещите в посолствата на страни от ЕС, разположени в същата държава и да ги съобрази с тях.

Споделяне

Още по темата

Още от България