Калфин: Моралът в офшроните зони е нула

Той настоя за ограничения за офшорките, давайки пример с КТБ и "Булгартабак"

Ивайло Калфин, снимка БГНЕС

Моралът в офшорните зони е нула, коментира вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин по повод скандала с изтеклата база данни на “Мосак Фонсека“. “Офшорните зони са законни, но там се укриват данъци. Така един трилион евро годишно се спестяват в Европа от неплащане на данъци и това са загубени ползи за обществото. Не се случва за първи път, но когато говорим за недостигащи пари в бюджета за социални плащания, трябва да правим връзката. Моралът в офшорните зони е нула“, коментира Калфин (АБВ) в сряда пред БНТ.

Той припомни, че България е взела мерки преди три години за налагане на икономически ограничения за фирмите, регистрирани в офшорни зони, но след това е направена крачка назад.

Калфин настоя в държавни поръчки и проекти с европари такива фирми да не бъдат допускани: “Иначе ще стане като в КТБ и "Булгартабак". Хората от тютюневия холдинг протестират, но на кого да се оплачат, като мениджърите са само пощенска кутия?“

Мартин Димитров, депутат от гражданската квота в Реформаторския блок (РБ), заяви, че предлагат промени и в правителствения законопроект за офшорките. Според тях изискването до десетпроцентно участие на офшорни компании в дадено акционерно дружество, както предвижда законопроектът, може да се тълкува и като възможност няколко офшорки с по десет процента, на практика да притежават 99 процента от дружеството. Предлагаме кумулативно офшорки да могат да притежават до десет процента от дадена компания, обясни Мартин Димитров, цитиран от БНР.

"Когато политици имат офшорни сметки, офшорни фирми и други офшорни неща, е крайно съмнително. За мен такива хора трябва да си подават бързо оставката, без много да обясняват. Когато бизнесът обаче има офшорни фирми, това може да бъде и нормално, а може да бъде и опит за скриване на данъци, да речем. Именно по тази причина трябва да има пълна проверка. Сега на всички българи, които имат някакво участие от страна на съответните органи, но по-важното е да не мислим от тук нататък да затваряме вратата в България за офшорни капитали. Такива капитали трябва да влизат в България, но да проверяваме кои са действителните собственици и откъде са парите", каза Мартин Димитров.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?