Калфин на нефтено-газова обиколка в Централна Азия

Калфин на нефтено-газова обиколка в Централна Азия

Посещение в трите централноазиатски държави Казахстан, Таджикистан и Туркменистан, което може да се приеме като нефтено-газова обиколка, започва вицепремиерът и министър на външните  работи Ивайло Калфин в понеделник. Визитите ще продължат до 6 септември и те са първите пътувания на български външен министър в трите държави от преди десет години.

Целта на обиколката е активизиране на двустранните отношения със страните от региона, включително в контекста на приетата наскоро Стратегия на Европейския съюз за Централна Азия. Тя обаче може да се разглежда и като енергийна, предвид хода на последните преговори между България, Гърция и Русия, в които Москва постави условия пред София и Атина за осигуряване на пропорционален на дела им в проекта Бургас- Александруполис обем на петролните доставки, както и зациклилата реализация на газопровода "Набуко".

Обиколката на Калфин ще стартира от Казахстан, който преди два месеца предложи макар и най-обща оферта за изкупуване на дела на България в Бургас-Александруполис. След натиска от Русия към София и Атина за поемане на ангажимент за покриване на техните квоти с петрол или лишаване от право на глас на миноритарните акционери, от българското Министерство на регионалното развитие и благоустройството заявиха, че се противопоставят на това условие, но за всеки случай ще започнат да търсят източници за запълване на тръбата. Един от тях е "Казмунайгаз", която заради увеличаването на добива в Каспийския регион разширението на Каспийския тръбопровод за транзита на нефт от находището Тенгиз до руското пристанище Новоросийск, откъдето се планира да тръгва петрола за Бургас-Александруполис.

Възможно е в хода на разговорите в Казахстан, които ще води вицепремиерът Калфин, в чиито ресори влиза енергетиката, да се изясни в по-голяма степен ролята на Астана в българо-руско-гръцкия проект. 

На страната се гледа и като на възможен източник на природен газ, с който да се захранва друг енергиен проект с участието на България – газопроводът "Набуко", който ще доставя суровина до Западна Европа през Турция, България, Румъния, Унгария и Австрия. Според Министерството на икономиката и енергетиката могат да се обсъдят евентуални доставки на казахстански природен газ за България и ЕС, които да са основа на бъдещи консултации за

сключване на предварителни договори, а български фирми да участват в изграждането на енергийната инфраструктура на централноазиатската страна.

На Туркменистан, където ще приключи обиколката на Калфин, също се гледа като на потенциален партньор за доставките за "Набуко".

И от двете страни може да се договорят определени количества газ и за България, които да се доставят чрез преносната мрежа на "Газпром" по примера на Украйна и Полша, посочват от Министерството на икономиката и енергетиката.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес