Калфин: Над 50 лобистки договора са сключени досега

Калфин: Над 50 лобистки договора са сключени досега

Поне 50 договора за лобистки и консултантски услуги са сключили предишните правителства на обща стойност над 2 млн. долара. Това заяви министърът на външните работи Ивайло Калфин в петък в отговор на питането на депутата от Демократи за силна България Константин Димитров за оспорвания договор на външно министерство с офшорната компания “Ай Дж. Интернешънъл Инк.”, чийто директор е скандалният израелски лобист Шимон Шевес. Външният министър получил информацията за договорите само от справка в регистъра на министерството на правосъдието на САЩ.

От същото място преди това българските медии научиха това, което българското финансово министерство и бившият финансов министър Милен Велчев отказваха да кажат – че Шевес вече е бил наеман за услуги в полза на България.

Предварителна справка на Mediapool показа, че 50-те лобистки договора, за които говори министър Калфин, са сключени при управлението на НДСВ, тъй като няма данни предходните правителства да са ползвали подобни услуги.

Скандалът с Шевес избухна миналия месец, когато стана известно, че неговата фирма е спечелила обществената поръчка на МВнР да лобира в ЕС за ускореното членство на страната ни. Това щеше да струва на българските данъкоплатци най-малко 1,5 млн. лв. Договорът бе анулирана с оттеглянето на Шевес, след като силен медиен натиск и изнасяне на факти за съдебното минало на лобиста, а именно, че е съден за измама и злоупотреба с доверието в Израел, и е бил разследван в Германия.

В петък министър Калфин призова от трибуната на Народното събрание да се създаде временна парламентарна комисия, която да проучи всички сключени консултантски договори, какви пари реално са платени по тях и срещу какви получени услуги. Според него при такава проверка щели да излязат “много интересни неща”. Той каза, че е поддръжник на идеята да се създаде и закон за лобизма, който да регламентира получаването на политически услуги срещу заплащане. Не е редно информация за сключени договори на българската държава да се научава от чужди източници, допълни той.

По случая с Шевес Калфин повтори известните факти, че договорът е бил анулиран след обявяването на “Ай Дж. Интернешънъл”, че се оттегля от поръчката. Според него по процедурата е била допусната само една грешка – той е получил за подпис договора, без да са пълни документите към него, а именно – липсвал е документ за съдебното положение на Шевес. Калфин повтори, че държавата не е платила и стотинка по контракта.

Юристи обаче коментираха, че ако Шимон Шевес беше отказал да се оттегли, министерството е щяло да се озове в много неприятната ситуация да изплаща солени неустойки за едностранното разваляне на договора, възлизащ на минимум 1,5 млн. лв.

Калфин обвини медиите в избирателност, защото чак сега раздухали миналото на Шимон Шевес, а не преди, когато предишният екип на финансовото министерство сключил 5 договора с лобиста в периода 2002-2005 г. Той се оплака, че е понесъл негативите заради това, че министерството му е дало пълна прозрачност над договорите за обществени поръчки.

В интерес на истината МВнР криеше ревниво всякаква информация около договора и беше принудено да съобщи такава едва след като изтече информация в медиите. 

Заради скандала със злополучния договор с Шевес единственият, който отнася административно наказание, е директорката на правния отдел на МВнР Радослава Кафеджиева. Това каза самият Калфин по-късно в кулоарите на парламента. Той уточни, че тя е наказана не заради нарушени  процедури и закони, а защото е могло да бъде проявено повече внимание.

Пред Mediapool Кафеджиева отказа да уточни в какво точно се изразява наказанието, само поясни, че то е по Закона за административните наказания.

Без никаква санкция от случая излиза заместник-министърът на външните работи и председател на ведомствената комисия за избор на консултант-лобист по Закона за обществените поръчки Любомир Кючуков. За него се твърди, че лично е съдействал Шевес да кандидатства за поръчката, той като се познават добре по линия на Социалистическия интернационал. Шевес е в тесни контакти с леви европейски лидери и се смята, че по тази линия е съдействал на президента Георги Първанов за приемане на БСП в Социнтерна.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?