Калфин: Нашето желание е сестрите да не бъдат връщани в затвора в Бенгази

Още не е ясно дали след връщането за преразглеждане на делото за СПИН-епидемията българските медицински сестри ще бъдат преместени в Бенгази, каза в петък министърът на външните работи Ивайло Калфин, като уточни, че желанието на българската страна е те да не бъдат връщани в затвора в Бенгази, където .

Министърът определи вчерашното посещение на френския външен министър Филип Дуст-Блази при осъдените българки и палестинския лекар в затвора "Джудейда" като знак на съпричастност с българската кауза.

Калфин изрази благодарността на българската страна към Франция, страните от Европейския съюз и САЩ за солидарността с каузата на сестрите.

Това не е първият акт на съпричастност, по-скоро е първият акт на либийската страна, която позволи такава среща, допълни още Калфин. Той подчерта, че посещението на френския външен министър е не само ясен знак на солидарност с България, но и съчувствие към трагедията на заразените деца в Бенгази.

Говорителят на българското външно министерство Димитър Цанчев е заявил пред Франс прес, че България оценява дълбоко усилията на Франция за решаването на случая с медиците и болните деца.

Френският външен министър Филип Дуст-Блази е предал на либийския лидер Муамар Кадафи писмо от президента Жак Ширак, предаде в петък електронното издание на либийския всекидневник “Либия днес”.

Според медиите в Джамахирията, в посланието си към полковник Кадафи френският държавен глава е окачествил визитата на Дуст-Блази в страната като нова крачка към укрепването и заздравяването на двустранните отношения.

Пред всички либийски официални служители Дуст-Блази многократно е подчертал, че “е необходима изключително сериозна работа по разрешаване на хуманитарната криза със заразените със СПИН либийски деца”. Министърът е предложил френския план за хуманитарна помощ.

Планът цели заразените деца, които са в най-тежко състояние, да бъдат лекувани във Франция, както и да се подобри квалификацията на персонала и оборудването в болницата в Бенгази.

По отношение на обвинените за умишленото заразяване със СПИН на 400-те либийски деца български медицински сестри Дуст-Блази е изтъкнал, че “не иска да се намесва в делата на либийския съд”, допълва “Либия днес”.

“Това, с което трябва да се заемем сега, е да помогнем на тези деца и да подкрепим близките им, след това всичко ще тръгне по-добре”, е добавил френският министър.

По време на посещението си при болните деца в болницата в Бенгази, външният министър на Франция е разговарял със семействата им в присъствието на представители на либийски здравни и граждански организации, пред които е заявил, че Франция разбира страданията им и болните деца и техните роднини могат да разчитат на подкрепата и помощта на страната му, както и на съдействие от европейските държави, посочва още ежедневникът.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?