Калфин настоя за съставянето на ефективен план за интеграция на ромите

Сн. БГНЕС

Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин настоя пред оглавявания от него Национален съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси за съставянето на нов, ефективен план към Националната стратегия за интегриране на ромите до 2020 година. До юли ще бъде направен анализ на изпълнението на сегашния план, а до септември трябва да бъде изготвен новият.

"Безспорно много са нещата, които са направени по отношение на интеграцията на различните етноси у нас. Въпреки това, фактът, че тенденциите остават негативни, показва, че начинът на работа трябва да се промени. Нямаме нужда от писане на стратегии или планове, които да звучат добре само на хартия. Като председател искам заедно да направим план за действие, който да е ефективен и да цели именно промяна на тенденциите", коментира Калфин.

Той заяви, че новият план би дал резултати само, ако се направи задълбочен анализ на досегашния и се отчетат грешките и лошите практики.

Той информира членовете на съвета, че в момента се работи върху подробен анализ и на изпълнението на целите на Десетилетието на ромското включване, който също ще бъде използван при подготовката на новия национален план.

Участие в състоялата се късно вчера среща на Националния съвет взе и вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Тя също подкрепи необходимостта от изграждане на ефективен и работещ план за действие по интеграцията.

"Важно е да наложим общ правен и ценностен стандарт за всички български граждани. Ще се опитаме да въвлечем в този процес всички политически сили и всички институции, за да осигурим неговата дългосрочност и устойчивост. За нас като правителство е важно да задействаме целия институционален и властови ресурс на държавата, за да се справим с липсата от години на интеграция на общностите. Никой не казва, че ще е лесно и ще стане веднага", коментира Бъчварова.

По време на заседанието от гражданския сектор обърнаха внимание на водещи интеграционни теми, които се очаква да бъдат адресирани с мерки за преодоляване в новия план за действие, между които – подобряване на жилищните условия, повишаване на достъпа до образование, включително до ясли и детски градини, повишаване на качеството на здравните грижи и въвеждане на ефективни мерки срещу бедността.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?