Калфин настоява да се улесни признаването на европейски дипломи у нас

Евродепутатът Ивайло Калфин ще настоява от трибуната на Европейския парламент да се улесни процедурата за признаването в България на дипломи от европейските университети .

Калфин предлага да се разпусне Националният център за информация и документация (НАЦИД), който преценява достоверността на дипломите. Според него Министерството на образованието автоматично трябва да легализира дипломите, само след проверка на истинността им в студентските регистри в държавата, в която се намира висшето училище.

"Действащата в момента процедура е тромава и скъпа, и създава предпоставки за корупция на администрацията", коментира Ивайло Калфин.

Според него е нелогично държавната администрация, която е непрекъснато критикувана от европейските институции за липсата на достатъчно квалифицирани кадри, да поставя бюрократични бариери пред висшистите, които желаят да се върнат и да работят в България.

В момента процедурата предвижда документите (свидетелство за завършено висше образование и многобройни справки) да бъдат преведени и легализирани в консулските служби на Външно министерство преди да бъдат подадени в Министерството на образованието, което преценява тяхната валидност чрез НАЦИД. Събирането и подготовката на документи на желаещия да узакони европейска диплома струва между 400 и 500 лв.

Не е ясно защо предложението на Калфин идва сега, а процедурата не бе улеснена от правителството на Сергей Станишев, в което той бе министър на външните работи.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?