Калфин не очаква масово изтегляне от универсалните пенсионни фондове

Според Любомир Христов системата ще бъде разнебитена

Калфин не очаква масово изтегляне от универсалните пенсионни фондове

"Пенсионната система става все по-зависима от времето, когато нямаше отделен пенсионен фонд и пенсиите се плащаха от бюджета. Това гарантира на хората вече ниски пенсии действително", заяви вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин пред БНР. Той обясни, че сега бюджетът на Националния осигурителен институт (НОИ) е около 9.6 млрд. лв., 53% от които идват от държавния бюджет, а другите са собствени приходи. По думите му тази схема не е добра. Според него обаче хората няма да изтеглят масово средствата си от универсалните пенсионни фондове.

Калфин защити идеята осигурените след 1959 г. да могат да решат дали вноските им за втора пенсия да бъдат прехвърлени от универсалните фондове в НОИ, но каза, че лично той ще си запази вноските в частния си пенсионен фонд. По думите му забележките му са към начина, по който бяха приети предложенията– набързо и без достатъчно дебати.

По думите му трябва да се отговори на много въпроси, например дали начинът на избор ще е активен, като всеки човек трябва изрично да заяви желанието си. Според Калфин не е добра идеята, която бе дадена догодина системата да се промени така, че партидите да бъдат прехвърляни не само от частните фондове към НОИ, но и обратно. "В капиталовата сметка човек има собствени пари, натрупани по сметка. В момента, който той реши да ги пренесе в НОИ, тези пари се похарчват. НОИ не е създаден да управлява средствата и не е създаден да води лични партиди. Ако човек след това пак реши да излезе от НОИ и да се върне в частния фонд, за което чувам обещания, то въпросът е с каква сума ще излезе и какво ще се случи", обясни Калфин.

Според социалния министър трябва да се прецени въз основа на експертните анализи каква комбинация от различните мерки да се направи.

Финансистът Любомир Христов определи приетата в петък промяна в пенсионната система като кардинална, а за самата система заяви, че "до вчера беше счупена, а от първи януари става разнебитена". По думите му пенсионната система гарантира бедност на стари години. Според него приетите от депутатите текстове не решават нито един проблем – нито на хората, нито на НОИ, нито на публичните финанси, а създават нови. "Третото което трябва да се знае, е, че универсалните пенсионни фондове също не са решението на проблема, защото те се управляват непрофесионално, мърляшки и резултатът е минус 3% реална доходност средно за 2002 - 2013 година година", каза Христов и допълни, че парите на хората в частните фондове се топят.

Споделяне

Още по темата

Още от България