Калфин не се отказва да търси пари за коледни добавки към пенсиите

Окончателна яснота – идната седмица, иска от догодина да разшири енергийните помощи

Ивайло Калфин Сн. БГНЕС

Все още се търсят възможности и резерви за коледни добавки за пенсионерите, съобщи пред БНР вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин в петък, след като предишния ден финансовият министър Владислав Горанов отсече, че няма да има коледни добавки за пенсионерите.

Още при встъпването си в длъжност Калфин каза, че ще търси възможности за допълнителната сума за възрастните хора, но в четвъртък след първото одобрение на актуализацията да бюджета Горанов заяви, че всички допълнителни приходи ще бъдат насочени към покриването на бюджетния дефицит, за да е възможно най-малко над разрешените 3% от ЕК.

"Всеки иска да е добър и благороден. Има право да е добър, когато го прави със свои средства. Аз благороден с чужди средства не искам да бъда", заяви Горанов пред Нова телевизия в четвъртък.

"Финансовият министър за мое голямо съжаление го каза, без да сме се консултирали. Аз винаги внимавам какво говоря и търся първо консултация и общо мнение. Не мисля, че е най-добрият тон да предрешава това нещо, преди да е имало разговор", коментира Калфин. По думите му се водят разговори и с НОИ, и с Министерство на финансите.

"Вярно е – в тази актуализация е много трудно да се намерят допълнително средства, защото бюджетът не е в добро състояние. Но все още се търсят възможности и резерви. Не бих казал окончателно това нещо, доколкото тези разговори продължават", каза социалният министър и допълни, че следващата седмица ще стане ясно окончателно дали възрастните хора ще получат допълнителни пари по Коледа.

Калфин обясни още, че в социалното ведомство са подготвени няколко законопроекта, свързани с изчистване, изясняване на системите за социални плащания и по-добро фокусиране към хората, които имат най-голяма нужда от социалните плащания. Много е важно тази помощ да се фокусира върху тези, които имат най-голяма нужда от това, коментира министърът. По думите му, ако има възможност, би се разширил кръгът на енергийно подпомаганите. Това е залегнало като ангажимент в програмната декларация на правителството. Калфин обаче уточни, че за тази зима това може да стане трудно и ще бъдат подпомогнати вече попадналите в списъците.

"С актуализацията на бюджета положихме всички усилия до края на годината плащанията, които в момента се правят, да са осигурени, включително и с т.нар. програма "Сигурност“, където са заети безработни за охрана на общински обекти и т.н. Плащанията до края на годината ще бъдат гарантирани", каза вицепремиерът и социален министър.

Това, което ще търся в 2015-а година първо е възможността да се запазят и по възможност да се увеличат социалните плащания, включително свързани с енергийното подпомагане. Има един проблем, който е свързан със социалните асистенти, за който също приоритетно ще се търси решение, коментира Калфин.

Хранителните пакети по програмата за подпомагане на най-бедните няма как да пристигнат преди Коледа, допълни той. "За мен важното е да не бъде пропускана година, защото състоянието, в което заварих тази програма – те се готвеха да я продължат от следващата зима – 2015/2016. Всичко възможно съм направил тази зима да не бъде пропусната и хората да получат помощите", каза Калфин.

Пенсиите при всички случаи ще бъдат индексирани през следващата година, посочи още той. Две са възможните увеличения - с 1.9 или 2.4%., допълни Калфин и обясни, че за него е много важно минималната работна заплата да продължи да расте, защото с поддържането на ниска минимална работна заплата се увеличава бедността и се затруднява изключително много икономиката.

Споделяне

Още по темата

Още от България