Калфин: Номинацията на Пеевски е безобразие

Калфин: Номинацията на Пеевски е безобразие

Номинацията на Делян Пеевски за евродепутат е безобразие, заяви водачът на листата на АБВ за евроизборите Ивайло Калфин пред телевизия "България он еър". Според него предложението е демонстрация на определени хора от управляващата коалиция, че могат да правят каквото си поискат.

Вече има изключително негативни реакции в Европейския съюз заради номинацията на Пеевски, каза Калфин.

"След като правим напук и натрапваме хора, които преди това са ги писали в докладите, то България ще трябва да си понесе последствията", допълни той.

Калфин, който е евродепутат от БСП, коментира кризата в Украйна и решението на групата на социалистите да не подкрепи предложението за санкции срещу Русия. Според него няма смисъл Европейският съюз да заплашва с нещо, което след това не може да приложи. Той допълни, че няма единна позиция в ЕС за санкциониране на Русия заради Крим.

Калфин отбеляза още, че предвид факта, че Украйна дължи над 2 млрд. евро на Русия, заплахата от спиране на доставките на газ е реална.

При евентуално блокиране на доставките е застрашена и българската икономика, коментира евродепутатът. Дори България да започне да внася значително по-скъп газ от южната ни съседка, други страни от ЕС няма да се откажат да внасят руски газ.

"Германия например няма да спре "Северен поток", коментира Калфин. Той посочи, че преди години е предложил да се въведе общ енергиен пазар на ЕС и общо договаряне на цените. Редица страни обаче не са били съгласни, тъй като имат договорени значително по-ниски ставки за доставка на газ от Русия.

Споделяне

Още от България