Калфин обеща с пенсионните промени военните да не губят социални придобивки

Ивайло Калфин. Сн. БГНЕС

При промени в условията за пенсиониране на служещите в армията няма да се губят социални придобивки, увери вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин в сряда по време на участие в годишната конференция на началника на отбраната. Той допълни, че социалните придобивки са важни за запазване на интереса към работа в армията.

Сега освен че се пенсионират рано, военнослужещите получават по 20 заплати накуп при пенсиониране, имат големи отпуски, материални стимули като храна, облекло, предпазни средства, безплатни курсове, преференциално ползване на почивни бази от работещите и семействата им, ведомствени жилища.

"Целта на промените в пенсионната система е да я направят по-самостоятелна и независима от бюджета“, съобщи Калфин. Той увери, че бъдещите решения в тази сфера няма да създадат сътресения в армията.

Социалното министерство щяло да създаде работна група с представители на армията за обсъждане на условията за пенсиониране в този сектор.

Калфин заяви, че военнослужещите могат да имат по-дълга трудова активност и социалното министерство е готово да предложи от инструментите си за заетост за постигането на тази цел.

Началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов съобщи, че през март ще започне разработването на нова визия за кадрово развитие в армията. "Целта ни е да повишим активността и мотивацията на служещите, за да се гарантира добра трудова реализация и сигурност след приключването ѝ“, обобщи вицеадмирал Николов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?