Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Калфин подаде оставка като водач на българските социалисти в ЕП

Социолозите анализират дали листа на Първанов за евровота е изнудване или "сериозен процес"

107 коментара
Ивайло Калфин. Сн. БГНЕС

Евродепутатът Ивайло Калфин подаде оставка като ръководител на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент, съобщиха от пресофиса на Калфин в понеделник.

В писмо до лидера на БСП Сергей Станишев Калфин пише, че в последно време му се е налагало да избира между идеите си и ръководството на социалистическата партия, като той предпочита идеите си. По този начин Калфин на практика потвърждава появилите се преди дни слухове, че ще бъде водач на алтернативна лява листа за евроизборите, инициирана от бившият президент Георги Първанов.

В писмото си до Станишев евродепутатът заявява, че целта му като водач на българските социалисти е била модерната европейска социална държава да стане факт за българските граждани и интересите им да бъдат защитавани и чрез механизмите на ЕС.

"Ако се съди по изградения авторитет, доверието на колегите и позициите на четиримата български социалисти в ЕП, аз съм допринесъл това да се случи", пише Калфин до председателя на БСП.

Той добавя, че важността на законодателните актове, по които е работил, отразяването на неговите идеи и становища, инициативите, по които е постигнал напредък в интерес на гражданите, достъпността му за срещи и връзка с избирателите, го поставят първи сред българските евродепутати от всички парламентарни групи. За петте години в Европейския парламент Калфин е бил основен докладчик по 16 законодателни акта, работил е и е давал предложения по над сто. Разговарял е с над 10 000 избиратели.

В същото време, пише Ивайло Калфин, "аз съм изправен пред абсурден избор между идеите и партийното ръководство, които се оказват все по-несъвместими. Както и досега, за себе си имам ясен и дългосрочен отговор на този избор. Той е в полза на идеите".

В края на писмото, с което обявява, че се оттегля като лидер на българските социалисти в Европейския парламент, Калфин уверява, че ще продължи да работи "за тези, които са ме избрали, за тези, чиито ръце съм стиснал. Аз съм убеден социалдемократ и ще направя всичко възможно тези идеи да бъдат защитени както в България, така и в ЕС".

Ивайло Калфин остава член на българската делегация на социалистите и член на парламентарната група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент, се казва в съобщението от пресофиса му.

Тлеещото напрежение между Калфин и кръга около Сергей Станишев в БСП започна да ескалира в последните дни, когато подборът на кандидати за евролистата на партията започна да набира скорост. В публичното пространство се заговори, че въпреки успехите на Калфин на политическата сцена в Брюксел и въпреки десетките вътрешнопартийни номинации за следващ мандат в ЕП, той няма да е водач на червената евролиста. По неофициална информация на Mediapool евродепутатът дори нямаше да е сред челните три номинации.

Неочаквано в петък на необявена пред медиите среща възкръсна и политическият проект на предишния президент Георги Първанов, наречен АБВ. Калфин е съмишленик на Първанов и участник в проекта. Веднага след "тайната" сбирка, чиято цел била да възбуди медийния интерес, се заговори неофициално, че Първанов възнамерява да "даде лява алтернатива".

В деня, когато евродепутатът обяви напускането на водаческото място на групата, друг привърженик на крилото на Първанов в БСП - Нидал Алгафари - потвърди, че това крило ще подготви алтернативна лява листа за евроизборите.

Първанов нямал загубени избори, а Станишев губел от Борисов

"Като се върнем малко по-назад и поразсъждаваме, ще видим, например, че Георги Първанов няма неспечелени избори. Той всички големи, национални избори ги печелеше един след друг, докато Сергей Станишев големи национални избори, включително в големи градове, ги губеше от Бойко Борисов. Като маче у дирек го биеха", обясни Алгафари логиката на действията на бившия президент.

На въпрос дали членовете на АБВ не се опитват да направят алтернативна лява партия, по подобие на гръцката ПАСОК, той отговори: "Може да се стигне в краен случай до такова нещо, което не е лошо". Според близкия до БСП социолог Кънчо Стойчев обаче Първанов за пръв път в политическата си кариера стъпвал по "много тънък лед".

"От една страна, неговите основни критики са насочени към ръководството, персонализирано в Сергей Станишев. Сигурно има своите основания за тези критики. От друга страна обаче имаме обща политическа ситуация в страната, при която Сергей Станишев действително изкара пълен мандат, загуби от Бойко Борисов и победи Бойко Борисов. Тук другото е да застанем на тезата на Бойко Борисов, която е много умна теза: шимпанзе се бие в гърдите – "Победа, победа, победа". Резултатът е ясен – Бойко Борисов е извън властта. Плюс това не го свали само Сергей Станишев, а го свали улицата и хората го свалиха, България го свали, България го абортира", коментира той.

Вигенин: Няма драма, но може да се стигне до разделение на левицата


Решението на Ивайло Калфин е логично последствие от позициите и намеренията, които са заявявани в последните дни, няма нищо драматично, каза по темата външният министър Кристиан Вигенин. В същото време той прогнозира, че при наличие на алтернативна листа част от гласовете ще бъдат разпилени.

"Искам да напомня 2007 г., когато се проведоха първите частични избори за Европейски парламент. Тогава се взе решение БСП да участва не във формата Коалиция за България, а в по-тесен формат. Тогава с около 4500 гласа ни победи ГЕРБ, а общо партиите в Коалиция за България имаха над 50 000 гласа повече от ГЕРБ. Този риск съществува, надявам се тези, които тръгват в тази посока, да изчисляват и този риск", отбеляза Вигенин.

Той коментира, че вероятно отдавна има разминавания между партийните виждания и тези на Калфин, тъй като не е член на БСП.

"Ако не е имал никакви разминавания, вероятно щеше да бъде член на партията. Така че към днешна дата тази мотивация ми изглежда малко остаряла... Когато се търси единство на всички леви сили, тогава нормалната логика е г-н Калфин да бъде част от нашата група и да бъде ръководител на тази делегация. Сега ми се струва, че се търси някаква алтернативност, която може да доведе до разделение в левицата. Не го пожелавам, надявам се да не се случи, но очевидно г-н Калфин има желание да тръгне по някаква паралелна писта. Не че не се е случвало и преди", допълни Вигенин.

Йотова: Скандалът за "разцеплението" е само медиен

В сходен стил бе и мнението на евродепутатът от БСП Илияна Йотова, която "не смята, че алтернативната лява листа ще донесе добро за БСП". Не искам да мисля, че целта е просто да се съсипе партията или да се отстрани ръководството, каза тя пред ТВ7.

БСП е много ревнива партия, коментира още Йотова и посочи, че през 2009 г. Ивайло Калфин е бил номиниран много трудно за евродепутат от БСП заради участието му в Евролевицата. "Всеки глас е ценен за БСП и ако този ход има за цел битка с лидера на партията, то той е по-скоро егоистичен. Европейските избори не са просто за една делегация, която ще представя България там. Тези избори и резултатите от тях ще предопределят резултатите от изборите у нас", заяви тя.

По думите ѝ идеята за втора листа за изборите за Европейски парламент не среща широко одобрение в левите среди, но към момента не можело да става дума за разединение на БСП. "Скандалът с разцеплението на БСП засега е само по медиите. Очаквам изказването на Георги Първанов, за да разберем защо се рестартира движението АБВ", каза още Йотова.

Борисов: За първи път чувам разцепление да се нарича "разширение"

Очевидно провокиран от думите на Йотова, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отново прибегна до социалните медии, за да изрази мнение.

"За първи път чувам една партия да участва в две листи и това да се нарича „разширение”, а не разцепление", написа бившият премиер в профила си във Фейсбук.

"Демагозите в БСП, добре подплатени от парите на Хохегер, са способни да изкарат, че загубата на Станишев на парламентарните избори е победа, а участието с две листи на евроизборите е „разширение”.

ДПС: Първанов вдига много медиен шум, нека битките на БСП са вътрешни

Колкото предвидима бе реакцията на опозицията в лицето на Бойко Борисов, толкова очаквана бе и незакъснялата подкрепа за Станишев от коалиционният партньор на БСП – ДПС.

"Инициативата на президента Георги Първанов (2001 - 2011 г.) да регистрира отделна от БСП листа на евроизборите, е само голям медиен шум", заяви пред ТВ7 депутатът от ДПС Йордан Цонев.

След даденото рамо на Станишев, обаче народният представител призова лявата партия да води вътрешнопартийните битки на вътрешнопартиен терен, да не намесва ДПС и да не пречи на правителството да решава проблемите на страната.

Според Цонев атаката срещу БСП има точно тази цел. "Не съм адвокат на БСП, но като слушам какви глупости се говорят и как се приглася на тези глупости, си казвам, че живеем в различни страни", посочи депутатът от ДПС. Според него БСП изпълнява не само програмата си, но и решава проблемите на страната.

Версиите на социолозите: между "сериозни вътрешни за БСП процеси" и "изнудване"

Не вярвам, че ще има алтернативна лява листа на АБВ на европейските избори, това заяви пред Mediapool социологът от агенция "Афис" Юрий Асланов. Подобно действие е извън всякаква логика, защото случи ли се Първанов се лишава от всякакво политическо бъдеще в БСП, а извън БСП той по презумпция няма такова, мотивира тезата си социологът, допълвайки че същите аргументи важат и за евентуалният водач на АБВ-листата Ивайло Калфин.

Разбира се, не очаквам единствената лява евролиста да бъде на социалистическата партия, там ще се позиционира и евентуален опит на Татяна Дончева и прочие, но номинация на Калфин от страна на Първанов, без Калфин да е в предложенията на БСП само ще засили силата на Станишев, което бившият президент едва ли иска, смята още Асланов. По думите му вероятно листа на АБВ може да обере гласове в периферията, но едва ли ще дръпне от вота за левицата. "БСП в такива ситуации се консолидира, това ще засили влиянието на Станишев и ще "изхвърли" Първанов, именно по тази причина няма да направят този ход", казва още социологът.

Съвсем различно мнение изказа социологът от "Алфа рисърч" Боряна Димитрова. По думите ѝ ситуацията в БСП все още не може да се анализира, тъй като няма достатъчно основания за сериозен анализ.

Тя допуска два различни варианта за първопричина на анонсираната възможна алтернативна лява листа. "Или наистина в БСП са започнали сериозни процеси, които ще доведат до още една листа за европейските избори, или подобно обявяване на някаква възможност е с цел оказване на натиск и завоюване на по-добри позиции", твърди Димитрова.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

107 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #107

  А Б В - Азъ ,Бойко ,Веди ,Гоце . Честито на българите !!!

 2. Анонимен
  #106

  Путинската измет...ти го плюеш, то вика дъжд вали...

 3. Анонимен
  #105

  Ах тези мръсни подкупни, по родова линия, путинчета. Те продадоха България! Плащат им още от Благоево време, та досега! Съсипаха България!

 4. Анонимен
  #104

  През 2013 БСП умря и се превърна в зомби. Започва война за топящото се наследство от зомбирани пенсионери.

 5. Анонимен
  #103

  Путинските Мулета се ритат с Путинските Магарета! Нема лошо!

 6. Анонимен
  #102

  Тролът 95 показва къде ги боли комунистите - страхът от протести. Не случайно когато стане дума за протест и троловете се активизират с тъпи внушения и лозунги. Абе тролче, щом Гоце и Калфин вече ви биха дузпата, на къде сте тръгнали? Управлението ви напомня последните месеци от управлението на Бай Тошо.

 7. Анонимен
  #101

  Герб се разпадал, Реформаторският блок се разпадал, а то на края взе че БСП-то са разкапа и то преди изборите.

 8. Анонимен
  #100

  Който не знае какво трол да погледне 95. На тях им се плаща за да снасят такива постове.

 9. Анонимен
  #99

  Опорни точки на др.Моника относно др.Калфин Др.Калфин предава партията на Борисов. Другарят Калфин е предател и враг с партиен билет.

 10. Анонимен
  #98

  Гнусно ратайско племе сте вие, червената измет на България. Разбойници, крадци, нечестни хора, убийци, приучени да мразят до смърт всички, които не споделят техните виждания. Нима такива хора могат да бъдат част от една демократична общност в която има съревнование на различни идеи. Не, не могат да бъдат такава част! Тяхната цел винаги е била пълното унищожение на инакомислещите. Същото като фашизма. Иначе една нормална лява партия е абсолютна необходимост като участник в политическия спектър. Но

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.