Калфин предлага всеки правителствен законопроект да минава през демографска оценка

Ивайло Калфин, сн. БГЕНС

Всеки правителствен законопроект да минава през демографска оценка, предложи вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин по време на дискусия за демографската политика по време на петъчния парламентарен контрол.

По думите му всички прогнози показват , че ако България не вземе мерки за преодоляване на негативните демографски тенденции, брутният вътрешен продукт (БВП) ще спада с до 7 процента годишно до 2050 година.

Калфин заяви, че дългосрочен ефект се постига с различен тип икономика , подобряване на качеството на живот, здравеопазване, образование, съчетаване на трудов и семеен живот.

"Ако се погледне графиката на раждаемостта и тенденциите, става ясно, че раждаемостта се увеличава не когато се увеличават социалните придобивки, а когато има очаквания за стабилност и икономически растеж", коментира председателят на социалната парламентарна комисия Хасан Адемов от ДПС.

По думите му населението в България не само застарява бързо, в намалява с бързи темповете, нивата на раждаемост не могат да компенсират нивата на смъртност. Той допълни, че висока емиграция също е трайна тенденция, както и неравномерното териториално разпределение на населението и обезлюдяването на населени места. Според Адемов трябва да се предприемат такива мерки, които да са насочени към всичките тези национални характеристики на демографския проблем.

Споделяне

Още от България