Калфин предлага всеки правителствен законопроект да минава през демографска оценка

Ивайло Калфин, сн. БГЕНС

Всеки правителствен законопроект да минава през демографска оценка, предложи вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин по време на дискусия за демографската политика по време на петъчния парламентарен контрол.

По думите му всички прогнози показват , че ако България не вземе мерки за преодоляване на негативните демографски тенденции, брутният вътрешен продукт (БВП) ще спада с до 7 процента годишно до 2050 година.

Калфин заяви, че дългосрочен ефект се постига с различен тип икономика , подобряване на качеството на живот, здравеопазване, образование, съчетаване на трудов и семеен живот.

"Ако се погледне графиката на раждаемостта и тенденциите, става ясно, че раждаемостта се увеличава не когато се увеличават социалните придобивки, а когато има очаквания за стабилност и икономически растеж", коментира председателят на социалната парламентарна комисия Хасан Адемов от ДПС.

По думите му населението в България не само застарява бързо, в намалява с бързи темповете, нивата на раждаемост не могат да компенсират нивата на смъртност. Той допълни, че висока емиграция също е трайна тенденция, както и неравномерното териториално разпределение на населението и обезлюдяването на населени места. Според Адемов трябва да се предприемат такива мерки, които да са насочени към всичките тези национални характеристики на демографския проблем.

Споделяне
Още от България

Вярвате ли на приказката на Божков за Али Баба и подкупите към управляващите?