Калфин призна спор с НДСВ по закона за дипломацията

Калфин призна спор с НДСВ по закона за дипломацията

В парламента ще бъде разглеждан само законопроектът за дипломатическата служба на външния министър Ивайло Калфин (БСП), като се очаква до две седмици спорните моменти в него да бъдат изчистени. Това обяви във вторник самият Калфин по време на първото официално представянето на проекта.

Досега в НС има внесени два закона за дипломатическата служба – на Николай Камов (Коалиция за България) и на Олимпи Кътев и Даринка Станчева (НДСВ). Политическият съвет на тройната коалиция обаче е решил в неделя те да бъдат изтеглени. Сформирана е и “малка работна група” между Калфин и основния му опонент за закона Соломон Паси, в която участва и Юнал Лютфи (ДПС). От тях се очаква да изгладят спорните моменти, за да няма проблеми с приемането на законопроекта в пленарна зала.

Министър Калфин призна, че “въпреки всичките срещи и няколко месечните съгласувания спорните въпроси остават”.

Имаме бележки, няма как да ги оттеглим, преди да са съгласувани с нас, каза във вторник пред Mediapool министърът на държавната администрация Николай Василев (НДСВ).

НДСВ са резервирани към създаването на новата длъжност постоянен секретар, защото такава длъжност в държавната администрация няма, а освен това ще отнеме част от функциите на заместник-министрите в МВнР.

“Има достатъчно аргументи  за създаването на “постоянен секретар”, той ще се занимава с доброто функциониране на дипломатическата служба”,  защити проекта си министър Калфин.

Спорен и предложеният 5-годишен мандат на постоянния секретар. Според Калфин този срок на дейност на постоянния секретар ще осигури приемствеността и професионализма в българската дипломация.

НДСВ възразява и срещу друга структура промяна – създаването на длъжността генерален директор. Според Калфин в МВнР ще има поне двама генерални директори, които ще се “професионални дипломати”. В две области те изглеждат задължителни – общата външна политика и политика за сигурност на ЕС, и многостранната дипломация, каза министърът.

Според НДСВ обаче тези директори ще дублират до голяма степен дейността на заместник-министрите.

Калфин каза, че вследствие на голямата коалиция България е страната с най-много заместник външни министри.

Другият спорен момент е предложението посланиците в българските мисии зад граница да са и техни административни ръководители. Има министерства, които настояват те, а не МВнР да упражнява контрола върху представителите им в мисиите.

Въпреки разминаванията в позициите министър Калфин изрази надежда законът за дипломатическата служба да стане факт до лятото, като подчерта, че всички политически сили искат да има такъв закон.

Според депутати от мнозинството е логично НДСВ да отстъпи и да подкрепи проекта на Калфин, след като министърът вече направи компромиси по кадрови назначения, приемайки Меглена Кунева да стане еврокомисар, а НДСВ да запази поста на министър по европейските въпроси с титуляр Гергана Грънчарова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?