Калфин против промени в защитата по СПИН процеса

Калфин против промени в защитата по СПИН процеса

Страх ме е да не дадем повод на либийската страна да протака делото с петте български медицински сестри. Това заяви в сряда външният министър Ивайло Калфин, след като представи на две парламентарни комисии доклад за стратегията на България по процеса в Либия.

Думите на Калфин бяха по повод евентуална смяна на някои от адвокатите на българките. “Защитата трябва да бъде единна по отношение на стратегията си. Ако вътре в нея има обвинения, тя ще се отслаби”, допълни министърът.

След повторното произнасяне на смъртните присъди през декември част от осъдените медсестри и техни роднини настояха отстраненият преди няколко години адвокат Владимир Шейтанов да се сърне в защитата.

Според Калфин е изключително важно България да има единна позиция на всички институции по въпроса да освобождаването на медиците. Това е национална кауза и ще е лош знак, ако вътре в страната има обвинение за това кой какво е свършил по проблема, коментира Калфин. По думите му депутатите от комисиите подкрепили тази теза.

Стратегията на държавата включва още изчерпване докрай на съдебната процедура и това да стане максимално бързо. “Имаме интерес и ще се постараем да запазим диалога и с Либия”, обяви Калфин. И допълни, че България ще продължи усилено да търси подкрепата на Европейския съюз и САЩ. Той ще запознае на 22 януари на Съвета на външните министри на ЕС с последните развития по казуса.

“Ще продължаваме да настояваме либийския съд да вземе предвид всички доказателства и да бъде обективен”, каза още той. Калфин отново заяви, че България не приема обвързването на съдбата на петте българки с процеса Локърби.

Наскоро либийският лидер Мумар Кадафи обвързва съдбата на либиеца, който бе осъден на доживотен затвор за атентата срещу американски самолет над Локърби, Шотландия, на 21 декември 1988 г., с тази на българките и палестинския лекар.

Бившият външен министър Надежда Михайлова (СДС), съобщи, че е попитала Калфин дали правителството търси подкрепа и от страна на Русия и Китай. Тези две държави имат важни позиции в политически и икономически организации, коментира Михайлова.

От своя страна Калфин обясни, че външният министър на Русия Сергей Лавров винаги го е уверявал, че Москва “стои зад нашата кауза”.

Като напомни, че Либия е позволила на близките на медицинските сестри да проведат за една седмица три срещи с тях, министърът каза, че разчитат на фондация “Кадафи” да съдейства за режима на посещение в затвора.

Той допълни, че зам.-правосъдният министър Маргарит Ганев най-после е получил виза и в четвъртък заминава за Триполи, където ще се срещне с медиците и с либийския адвокат Осман Бизанти.

Междувременно БТА съобщи, че се очаква на първата си сесия следващата седмица Европейският парламент (ЕП) да приеме резолюция за присъдата на петте български медицински сестри и палестинския лекар в Либия.

Потвърждаването на смъртната присъда срещу сестрите и палестинския лекар в края на миналата година предизвика остра обществена реакция както в ЕС, така и по света, като много страни се обявиха в подкрепа на българките и палестинеца.

Споделяне

Още от България