Калфин с план за 200 млн. лева за ранно връщане на работа след майчинство

Социалният министър ще убеждава кабинета да инвестира в мерки за дистанционна работа, детегледачки и нови детски градини

Ивайло Калфин, сн. БГНЕС

Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин обяви, че ще убеждава кабинета да инвестира в мащабен план, насърчаващ майките да се връщат по-бързо на работа след раждането на детето. Той обясни, че това може да стане с мерки като гъвкаво работно време, дистанционна работа, разкриване на още детски градини и ясли.

Калфин съобщи, че финансирането на подобна стратегия би струвало около 200 млн. лева годишно по негови изчисления и сега се е заел да убеди останалите членове на кабинета, че си струва.

Попитан одобрява ли идея на БСП а се изравни майчинството през първата и втората година на детето, Калфин каза, правителството стимулира връщането на работа на родителите, съчетано с отглеждане на детето. “Това означава не да се даде възможност за най-дълъг престой вкъщи, а да може да се върне родителят на работа и през това време да е сигурен, че има кой да се грижи за детето му”, заяви той.

Сега майките получават през първата година от майчинството 90% от осигурителния си доход, който се гледа за двете години назад, а през втората година – 340 лева, което е под минималната работна заплата от 420 лева.

“Възможността за дистанционна работа е добра и трябва да бъдат убедени работодателите в това", коментира Калфин. Други мерки, в които трябва да се инвестират допълнителни средства според него са ваучерите за почасова помощ за наемане на детегледачка, както и гъвкавото работно време.

По-ранното оставяне на децата в ясли и детски градини, трябва да се изведе като приоритет на правителството.

Според Калфин ако строителството на нови ясли и градини стане държавна политика, това ще се случва с много по-бързи темпове, отколкото сега, когато с това са ангажирани само общините.

Калфин коментира, че наистина предлаганите мерки изискват сериозни инвестиции, но според него ефектът от връщането на жените на пазара на труда ще е по-добър.

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?