Сериозният дебат остава за 2015 година

Калфин се обяви за по-плавно повишаване на пенсионната възраст

Цъкащата бомба "ранно пенсиониране" отново на дневен ред

Калфин се обяви за по-плавно повишаване на пенсионната възраст

Месец и половина преди края на годината все още няма яснота при какви условия ще се пенсионират хората през 2015 година. Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин се обяви в сряда за това възрастта и стажът за пенсия за най-масовата трета категория труд да продължат да растат от следващата година, но по-плавно от залегналото в закона – с по четири месеца годишно.

Той обаче заяви, че сериозният дебат за реформата в пенсионната система остава за 2015 г., защото не може да се реши в бюджетната процедура за 2015 година. Калфин обеща сериозен диалог със социалните партньори, като според него трайно решение може да се намери до средата на 2015-а.

Според Калфин нарастването на пенсионната възраст с четири месеца е "прекалено стръмна скала". Той обаче не е и привърженик и на това възрастта и стажът за пенсия да останат замразени, както направи мнозинството, подкрепящо кабинета "Орешарски" през миналата година, с цел да търси по-добро решение, което обаче не намери.

Калфин съобщи, че с НОИ и финансовия министър обсъждат различни варианти за пенсионирането от следващата година. Ако не се приемат изрични промени, то по закон от 1 януари 2015 г. продължава приетият от първото правителство на ГЕРБ темп на нарастване на възрастта и стажа – с по четири месеца годишно. Сега мъжете се пенсионират на 63 години и осем месеца, а жените - на 60 години и осем месеца. Ако не настъпи промяна, пенсионната възраст за мъжете ще стане 64 години, а за жените - 61.

Възраст за пенсиониране и в силовите ведомства

Калфин поддържа въвеждането на пенсионна възраст на работещите в силовите ведомства, които сега се пенсионират само със стаж.

По думите му пенсионна възраст трябва да има за всички, както препоръчва Европейската комисия, но това трябвало да е обвързано с устрояването на тези хора на друга работа след определени години стаж при тежки условия.

Цъкащата бомба "ранно пенсиониране" отново на дневен ред

Калфин отрече да знае за срещи на финансовия министър Владислав Горанов, на които е обсъждано национализирането на средства от професионалните пенсионни фондове. По информация на в. "Капитал" представители на Министерството на финансите и Комисията за финансов надзор обсъждат частична национализация и намерение за пренасочване на част от вноските от частните пенсионни фондове към държавната система. От финансовото министерство обаче отричат за подобни разговори и идеи.

От следващата година професионалните пенсионни фондове трябва да започнат да изплащат ранните пенсии на работещите при тежки условия. За тези хора държавата даде отсрочка да се пенсионират през НОИ, ако средствата по партидите им в професионалните фондове не достигат за прилична пенсия. Идеята за национализация не е нова, тъй като тя почти бе приложена от правителството на ГЕРБ през 2010 година.

Така набързо и на крак решението на проблема беше отложено за 2015 г. и сега отново изриза на дневен ред.

Проблемът е основно за хората, които имат стаж и преди 2000-та година, когато започват да функционират професионалните фондове. Според специалисти едно от решенията за тях е да получават две пенсии – и от НОИ, и от професионалния си фонд. Конкретната процедура трябва да бъде разписана съвсем скоро, при приемането на бюджета на държавното обществено осигуряване за 2015 година.

Два варианта за увеличение на пенсиите догодина

Калфин съобщи още, че има два варианта за увеличение на пенсиите догодина.

Ако се премахне отчитането на дефлацията в швейцарското правило за увеличаване на пенсиите, те ще се вдигнат с 2.4 на сто, а ако дефлацията се отчита - увеличението ще е само с 1.9 на сто.

Кабинетът отпусна 50 млн. лева за коледни добавки към пенсиите

В сряда кабинетът отпусна обещаните ден по-рано 50 млн. лева за коледни добавки на пенсионерите, които получават пенсии до 286 лева. Добавката ще бъде в размер на 40 лева и ще бъде дадена заедно с пенсията за декември на 1 235 000 пенсионери.

Калфин коментира, че е било по-добре да има добавки за всички пенсионери, но счита за успех и направеното.

"Аз се радвам, че успяхме да намерим тази сума. Знаете какво беше становището, първоначалното. Благодарен съм , разбира се и за разбирането, което прояви и министър-председателят, и министърът на финансите, така че да решим най-спешния проблем. Разбира се, ако има допълнителни средства, мисля, че това е една добра кауза, за която те биха могли да се дадат. Но, нека да се зарадваме и да стъпим на това. Аз лично съм много доволен, което успяхме да постигнем към този момент, не е достатъчно, не го оспорвам, но и състоянието на бюджета въобще не е цъфтящо", заяви той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?